Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DUGAČAK SPISAK Ovi funkcioneri imaju diplomatski pasoš BiH, neki obezbijedili SUPRUGE I DJECU

Politika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Prema evidenciji Ministarstva spoljnih poslova BiH ukupno 1.112 osoba u Bosni i Hercegovini raspolaže sa diplomatskim pasošom.

Na spisku koji je na osnovu poslaničkog pitanja Damira Arnauta dostavljen Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ne nalaze se, ipak, samo funkcioneri ili diplomate koji prema pravilniku Ministarstva stiču pravo na diplomatski pasoš već i njihovi supružnici i djeca.

Na velikom spisku kojeg možete pogledati na ovom LINKU, navedeni su npr. aktuelni članovi Predsjedništva, Parlamenta i Savjeta ministara BiH, zatim predsjednici Ustavnog suda, Suda BiH, Tužilaštva BiH, rukovodioci policijskih agencija, entitetski predsjednici i premijeri itd.

Takođe, diplomatske pasoše imaju i bivši članovi Predsjedništva BiH, bivši ministri spoljnih poslova, te predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Kada je riječ o supružnicima i djeci, kako je navedeno na ovom spisku, diplomatski pasoš ima naprimjer supruga predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića, zatim djeca direktora OSB Osmana Mehmedagića, te supruga delegata SNSD u Domu naroda PSBiH Sredoja Novića.

Diplomatski pasoš ima i bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ali i njegova supruga, isto važi i za sadašnjeg člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, kao i za potpredsjednika Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića. Takođe i supruga delegata SDS Mladena Bosića ima diplomatski pasoš, jednako kao i on.

Diplomatski pasoši imaju i bivši funkcioneri BiH poput Harisa Silajdžića i Zlatka Lagumdžije, piše Klix.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO