Društvo

JAVNOST IMA PRAVO DA ZNA Plate funkcionera trebaju biti dostupne na internet stranicama

Javnost ima pravo znati informacije o iznosu plata službenika, a te informacije trebaju biti dostupne javnosti i bez podnošenja zahtjeva za pristup informacijama, njihovim periodičnim objavljivanjem na službenoj internet stranici javnog organa.

JAVNOST IMA PRAVO DA ZNA Plate funkcionera trebaju biti dostupne na internet stranicama
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovo je mišljenje Ombudsmana za ljudska prava BiH koje su poslali na upit Komisije za informisanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime, ova Komisije je poslala upit Ombudsmanu za ljudska prava u kojem traži uputstvo/mišljenje o načinu postupanja po zahtjevima za pristup informacijama kojima se traže podaci o platama i naknadama izabranih dužnosnika u Federaciji BiH. U upitu se navodi da se sve češće dostavljaju zahtjevi za pristup informacijama o platama i naknadama izabranih funkcionera u Federaciji BiH, te se u vezi s tim postavlja pitanje da li se trebaju dostavljati svi podaci u vezi s platama i naknadama izabranih funkcionera u Federaciji BiH, odnosno koji se podaci dostavljaju, a koji se ne trebaju dostavljati.

Pročitajte još

Ombudsman je mišljenja da su lične informacije u vezi sa ovim jedino podaci o eventualnim odbicima od plate za alimentaciju, kredit, naknadu za članstvo u sindikatu i slično.

– Takve informacije bi trebalo da budu izuzete u smislu člana 8. Zakona o slobodi pristupa informacija BiH – mišljenja je Ombudsman.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu