Hronika

DUGO ZLOSTAVLJAO ŽRTVU Srbin uhapšen zbog nekoliko silovanja u Njemačkoj

Berlinska policija je uhapsila osobu koju se sumnjiči za seriju silovanja izvršenih u samo mjesec dana. Mediji javljaju da je riječ o državljaninu Srbije.

DUGO ZLOSTAVLJAO ŽRTVU Srbin uhapšen zbog nekoliko silovanja u Njemačkoj
Foto: A. Dimitrijević/RAS Srbija

Prvo silovanje se dogodilo prije mjesec dana. A onda je u samo 31 dan ovaj uhapšen muškarac u Berlinu i okolini navodno napao sedam žena od kojih je pet silovao. Osmu žrtvu je silovao juče u Potsdamu, nakon čega je uhapšen.

Nakon još jednog silovanja u području Potsdama, večeras su policajci uspjeli uhapsiti 30-godišnjeg muškarca, koji je, prema trenutnim saznanjima, traženi serijski zločinac – objavio je berlinski državni tužilac sinoć na Tviteru.

Prema navodima policije radi se o 30-godišnjaku sa pasošem Srbije koji je u periodu od 12. juna do sinoć (14.7.) napadao i silovao žene. Muškarac je osumnjičen za pet silovanja i pokušaje silovanja uglavnom u šumama u Berlinu i okolini. Jučerašnja žrtva je džogirala šumskom stazom kada joj je počinilac prišao i pitao za put. Ubrzo nakon toga, navodi se, nasilnik ju je savladao i silovao.

Silovao više žena

– Sada nam je mnogo lakše. U posljednje vrijeme smo se uvijek kretale zajedno, jer smo znale da se ovdje dogodilo silovanje. Nismo išle same trčati, niti smo se vozile same, niti smo naveče izlazile same – govori prolaznica u mjestu Klajnmačnov, u kojem je počinilac uhapšen, u razgovoru za njemačku televiziju RTL.

Policija je još prošle srijede (8.7.) objavila snimak osumnjičenog, koji je policiji poznat i zbog drugih delikata. Na temelju tog snimka u roku nekoliko dana zaprimljeno je oko 300 informacija o počinitelju, prenosi RTL.

Kada je 28. juna počinilac napao ženu, policija je zaključila da se radi o serijskom silovatelju. Tri sata je zlostavljao svoju žrtvu, a tek potom je pustio i pobjegao. Uz pomoć žrtve policija je tada izradila foto-robot uz pomoć kojeg je počinitelj identifikovan na nadzornim kamerama.

U sinoćnjem hapšenju učestvovalo je oko 50 policajaca i najmanje osam vozila, prenosi bulevarski berlinski medij BZ.