Regioni

DUVANDŽIJAMA TREBA POMOĆ DRŽAVE Plasman ugrožen, korona pokvarila planove

U Semberiji je počela berba duvana, a kvalitet takozvanog prvog „podbira“ je odličan. Ipak, plasman sušenog duvana ugrozila je pandemija virusa korona, pa i organizatori proizvodnje i poljoprivrednici očekuju od nadležnih da zaštite proizvodnju.

DUVANDŽIJAMA TREBA POMOĆ DRŽAVE Plasman ugrožen, korona pokvarila planove
FOTO: S.R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

U Akcionarskom društvu „Duvan Bijeljina“ ove godine ugovorili su sa 91 kooperantom proizvodnju na 265 hektara. Planiraju da otkupe oko 400 tona ovogodišnjeg roda, a na lageru imaju i 600 tona prošlogodišnjeg duvana.

Proizvodnja duvana je zahtjevna. Neophodno je obezbijediti sisteme za navodnjavanje, sušare i mehanizaciju.

Podsticaji sve manji

Cijene duvana se ne mijenjaju, a podsticaji se smanjuju. Iz godine u godinu ulaganja se sve manje isplate. S obzirom na to da se duvan sadi na zemlji lošijeg kvaliteta, na kojoj ne uspijevaju ratarske i druge kulture, većina proizvođača nema izbora.

Zlatenko Stevanović iz Donjih Zagova duvan sadi na devet hektara.

FOTO: S.R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S.R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

– Da je kilogram duvana pet, šest maraka, a premija marku do dvije, mogli bismo biti zadovoljni. Ovako, s prosječnom cijenom od tri marke i premijom od 30 feninga nikakvog računa nemamo. Bolje je sjediti i ne raditi ništa nego biti na njivi od rane zore do mrklog mraka, plaćati radnike, dadžbine državi i na kraju biti na nuli – kaže Stevanović.

Dragan Ristanović kaže da će, ukoliko u ovoj sezoni proizvede vagon i po duvana, moći pokriti uloženo i računati na zaradu.

FOTO: S.R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S.R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

– Imam oko 11 hektara pod ovom kulturom. Na većini parcela duvan je dobar, „bujadljiv“, ali kakav će biti hektolitar lista vidjećemo. Imam dvije njive u koje neću ni ulaziti. Podvodne su, pa je usljed čestih kiša duvan „skuvan“.

Nema radnika

– Problem su radnici; koliku god dnevnicu da damo neće niko da radi. Imam šest sušara i ne mogu sada da se preorijentišem na nešto drugo, a iz godine u godinu sve je teže. Ipak ne smijemo se predati, vidjećemo kako će biti do kraja sezone – kaže Ristanović, napominjući da se duvan bere do polovine novembra.

Zbog niske cijene, malih podsticaja i nedostatka radne snage, u Semberiji se iz godine u godinu smanjuju površine pod duvanom. Ove godine od proizvodnje je odustalo 13 kooperanata, a i površine su smanjene za 45 hektara.

– Ukoliko nadležni ne preduzmu mjere, proizvodnja duvana, koja je u Semberiji nekada bila tradicionalna, mogla bi se ugasiti – kaže savjetnik direktora AD „Duvan“ Svetozar Mihajlović.

FOTO: S.R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S.R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Udruženje je, kaže Mihajlović, predložilo na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici ministarstava oba entiteta, nekoliko mjera koje bi doprinijele da ova proizvodnja bude zastupljena u nekadašnjem obimu.

– To su veći podsticaji, pojačan rad kontrolnih organa i bolja saradnja Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom kako bismo lakše plasirali duvan fabrikama koje su preuzele ovdašnje – pojašnjava Mihajlović.

Obaveze

On izražava bojazan da će bez pomoći nadležnih teško izmiriti obaveze prema kooperantima, jer je pandemija virusa korona onemogućila plasman.

– U prva četiri mjeseca ove godine zabilježili smo 35 odsto manji prihod od prodaje duvana u poređenju sa istim periodom prošle godine. Imamo zainteresovane kupce, iz Grčke, Makedonije, Bugarske, ali ljudi su onemogućeni da dođu, vide robu i kupe je. Otežan je i protok roba, tako da se nadamo da će se pandemija završiti, a tržište stabilizovati. Naš duvan je odličan i sigurni smo da ćemo ga uspjeti prodati – kaže Mihajlović.

I u Privrednoj komori regije ocjenjuju da se proizvodnja duvana mora očuvati.

– Ako imamo u vidu položaj poljoprivrede i privrede u cjelini, kao i činjenicu da više stotina domaćinstava ovom proizvodnjom obezbjeđuje egzistenciju, moramo preduzeti sve kako bismo omogućili bolje uslove poslovanja organizatoru i olakšali proizvođačima. Probleme ipak moraju rješavati nadležni državni organi, pa smo im uputili nekoliko inicijativa – naglašava Mihajlo Vidić iz Privredne komore regije Bijeljina.

Problem s obračunom PDV

U preduzeću „Duvan“ upozoravaju da ih ugrožava i obračun PDV u Regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje u Tuzli na neotkupljene količine duvana i oporezivanje na osnovu podijeljenih sjemenki proizvođačima, a ne roda.

Po ovom osnovu, sa računa preduzeća je skinuto blizu 900.000 KM, a na četiri urgencije i žalbe koje je bijeljinski „Duvan“ uputio nadležnima, ni poslije isteka svih rokova, nije odgovoreno.