Svijet

“Dužnost žena je da zaustave pad nataliteta” Lider Sjeverne Koreje iznio jasan stav

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da je dužnost žena da zaustave pad nataliteta u toj zemlji da bi se ojačala nacionalna moć, objavili su državni mediji.

“Dužnost žena je da zaustave pad nataliteta” Lider Sjeverne Koreje iznio jasan stav
FOTO: KCNA/EPA

Kim je taj apel uputio u nedjelju tokom nacionalnog sastanka majki, prvog te vrste u posljednjih 11 godina i poručio da je važno zaustaviti pad nataliteta i pružiti dobru njegu i obrazovanje za djecu, prenio je AP.

Iako je dobijanje tačnih podataka o populacijskim trendovima u Sjevernoj Koreji izuzetno teško zbog ograničenih statističkih podataka koji se objavljuju, Vlada Južne Koreje procjenjuje da je stopa nataliteta u Sjevernoj Koreji konstantno opadala u posljednjih deset godina.

Pročitajte još

Prema vladinoj agenciji za statistiku Južne Koreje, ukupna stopa fertiliteta u Sjevernoj Koreji iznosila je 1,79 u 2022. godini u odnosu na 1,88 u 2014.

Taj pad je i dalje sporiji nego što je to slučaj u Južnoj Koreji gdje je stopa fertiliteta prošle godine bila 0,78 u odnosu na 1,20 iz 2014. godine.

Sjeverna Koreja je sprovela programe kontrole rađanja od 70. do 80-ih godina prošlog vijeka da bi usporila posljeratni rast stanovništva.

Stopa nataliteta u Sjevernoj Koreji zabilježila je veliki pad nakon perioda gladi sredinom 1990-ih kada je, prema procjeni, umrlo na stotine hiljada ljudi, saopštio je u avgustu Hjundai istraživački centar sa sjedištem u Seulu.

– S obzirom na to da Sjevernoj Koreji nedostaju resursi i tehnološki napredak, mogla bi da se suoči sa poteškoćama da oživi i razvije svoju proizvodnu industriju ako se ne obezbijedi dovoljna radna snaga – navodi se u izvještaju instituta.

Sjevernokorejski državni mediji objavili su ove godine da je zemlja uvela niz pogodnosti za porodice sa troje ili više djece, uključujući povlašćene besplatne stambene aranžmane, državne subvencije, besplatnu hranu, lijekove i obrazovne pogodnosti za djecu.

Statistička agencija Južne Koreje procjenjuje da Sjeverna Koreja ima 25,7 miliona stanovnika.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu