Svijet

DVA LIJEKA ZNATNO SMANJILA SMRTNOST Kubanci tvrde da 80 odsto onih koji su kritično budu spaseni

Kubanske vlasti saopštile su da je korišćenje dva lijeka koja su razvile kubanske biotehnološke kompanije dovelo do značajnog smanjenja smrtnosti od posljedica korona virusa u toj zemlji.

DVA LIJEKA ZNATNO SMANJILA SMRTNOST Kubanci tvrde da 80 odsto onih koji su kritično budu spaseni
FOTO: JUSTIN LANE/EPA

Zdravstveni zvaničnici Kube saopštili su da su za proteklih devet dana registrovana samo dva smrtna slučaja povezana sa COVID-19, prenio je Rojters.

Vlada u Havani, koja se, kako navodi Rojters, nada da će doći do povećanja izvoza kubanskih lijekova, reklamira razne kubanske lijekove koji pomažu u sprečavanju upalnih infektivnih procesa povezanih sa COVID-19.

Vlasti karipske države navode da su dva lijeka posebno pomogla u liječenju teško oboljelih od COVID-19, odnosno u sprečavanju “citokinskog sindroma” opasne imunološke pretjerane reakcije organizma, koja dovodi do toga da imuni sistem napada zdrava tkiva zajedno sa samim virusom.

Jedan lijek je “itolizumab” – monoklonalno antitetlo koje se proizvodi na Kubi i u još nekim zemljama, dok je drugi lijek vrsta peptida koji je kubanska biotehnološka industrija razvila i prvobitno testirala u liječenju druge faze reumatoidnog artritisa, javlja Rojters.

– Oko 80 procenata pacijenata koji dođu do kritičnog stanja, umiru. Na Kubi, 80 odsto onih koji završe u kritičnom stanju bude spaseno – izjavio je kubanski predsjednik Migel Dijaz-Kanel ranije ove nedjelje za državnu televiziju.

Rojters dodaje da naučnici upozoravaju da je potrebno izvršiti opsežna istraživanja kako bi se došlo do podataka o efikasnosti i bezbjednosti ovih lijekova.

Kubanske zdravstvene vlasti, međutim, navode da je eksperimentalno korišćenje dovelo do toga da smrtnost od posljedica COVID-19 na najvećem karipskom ostrvu bude svedena na 4,2 odsto, dok je ona u tom regionu 5,9, a na globalnom nivou 6,6 odsto.

Kuba, sa oko 11 miliona stanovnika, od početka pandemije je registrovala 1.916 oboljelih i 81 smrtni slučaj.