Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DVA LIJEKA ZNATNO SMANJILA SMRTNOST Kubanci tvrde da 80 odsto onih koji su kritično budu spaseni

Svijet
Autor:

Foto: JUSTIN LANE/EPA

Kubanske vlasti saopštile su da je korišćenje dva lijeka koja su razvile kubanske biotehnološke kompanije dovelo do značajnog smanjenja smrtnosti od posljedica korona virusa u toj zemlji.

Zdravstveni zvaničnici Kube saopštili su da su za proteklih devet dana registrovana samo dva smrtna slučaja povezana sa COVID-19, prenio je Rojters.

Vlada u Havani, koja se, kako navodi Rojters, nada da će doći do povećanja izvoza kubanskih lijekova, reklamira razne kubanske lijekove koji pomažu u sprečavanju upalnih infektivnih procesa povezanih sa COVID-19.

Vlasti karipske države navode da su dva lijeka posebno pomogla u liječenju teško oboljelih od COVID-19, odnosno u sprečavanju “citokinskog sindroma” – opasne imunološke pretjerane reakcije organizma, koja dovodi do toga da imuni sistem napada zdrava tkiva zajedno sa samim virusom.

Jedan lijek je “itolizumab” – monoklonalno antitetlo koje se proizvodi na Kubi i u još nekim zemljama, dok je drugi lijek vrsta peptida koji je kubanska biotehnološka industrija razvila i prvobitno testirala u liječenju druge faze reumatoidnog artritisa, javlja Rojters.

– Oko 80 procenata pacijenata koji dođu do kritičnog stanja, umiru. Na Kubi, 80 odsto onih koji završe u kritičnom stanju bude spaseno – izjavio je kubanski predsjednik Migel Dijaz-Kanel ranije ove nedjelje za državnu televiziju.

Rojters dodaje da naučnici upozoravaju da je potrebno izvršiti opsežna istraživanja kako bi se došlo do podataka o efikasnosti i bezbjednosti ovih lijekova.

Kubanske zdravstvene vlasti, međutim, navode da je eksperimentalno korišćenje dovelo do toga da smrtnost od posljedica COVID-19 na najvećem karipskom ostrvu bude svedena na 4,2 odsto, dok je ona u tom regionu 5,9, a na globalnom nivou 6,6 odsto.

Kuba, sa oko 11 miliona stanovnika, od početka pandemije je registrovala 1.916 oboljelih i 81 smrtni slučaj.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO