Svijet

Dva mladića se dogovarali preko poruka: Detalji o planiranom terorističkom napadu u Njemačkoj

Njemačke vlasti uhapsile su dvoje mladih ljudi za koje se navodi da su planirali teroristički napad u Njemačkoj, javlja NTV.

Dva mladića se dogovarali preko poruka: Detalji o planiranom terorističkom napadu u Njemačkoj
FOTO: LUKAS BARTH-TUTTAS/EPA

Kako se navodi, dvojica osumnjičenih su se putem poruka dogovorili da izvrše napad na božićnu pijacu ili sinagogu u Kelnu koristeći zapaljive uređaje ili mali kamion, prenose njemački mediji.

Shodno tome, posmatrajući relevantne Telegram kanale, Ured za zaštitu ustava je naišla na 16-godišnjeg Čečena iz Vitstoka u Brandenburgu i 15-godišnjeg Avganistana iz Buršajda u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

U prošlosti privlačili pažnju

Kako prenosi WDR, tužilaštva vode istragu zbog sumnje da su planirali da počine teroristički napad. Vlasti su odbile da komentarišu ovo pitanje.

Mladića iz Brandenburga bezbjednosne vlasti klasifikuju kao “relevantnu osobu” na islamističkoj sceni.

Pročitajte još

Za njega se kaže da voli oružje, izuzetno je nasilan i da je u prošlosti privlačio pažnju širenjem džihadističke propagande. I njegov brat je okarakterisan kao izuzetno nasilan.

Kada je uhapšen, nosio je nož, prenosi Tagespigel. U njegovom stanu pronađeno je nekoliko mobilnih telefona.

Opasnost od terorizma

Specijalci su od vikenda pratili osumnjičene.

U svjetlu rata na Bliskom istoku, Savezni ured za zaštitu ustava tek danas je upozorila na akutnu opasnost od “islamističkih napada” u Njemačkoj. Rizik od napada dostigao je “novi kvalitet”, objasnio je Savezni ured za zaštitu ustava Tomas Haldenvang u Berlinu.

– Opasnost je realna i veća nego što je bila dugo vremena – rekao je on.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije