Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DVA POTENCIJALNA PROBLEMA Otkriveno zbog čega je požar na krovu Notr Dama kasno uočen

Svijet
Autor:

Foto: RAS Srbija

Francuski istražioci smatraju da je požar na katedrali Notr Dam počeo u središtu krova i da je možda postojao problem sa protivpožarnim sistemom, otkrio je danas policijski izvor za CNN, nakon što su pregledani brojni amaterski videozapisi i fotografije prolaznika koji su se zatekli na mjestu požara u ponedjeljak.

Isti izvor kaže da se istražioci sada koncentrišu na dva potencijalna problema vezana za izbijanje požara.

Prvo, moguće je da je postojao problem sa senzorima za vatru, a drugi problem vodi prema dizalici za radnike na skeli, ali oko toga nisu otkrili više detalja.

Što se tiče problema senzora za požar, dva redara u katedrali izjavila su policiji da su prvi put primjetili vatru kad je već kuljala tri metra u vazduh oko 18.40 sati, što ukazuje na to da senzori možda nisu ispravno radili, rekao je policijski izvor CNN-u.

Prvi alarm je zazvonio u 18.15 sati. Na sigurnosnim kontrolnim ekranima u katedrali Notr Dam bljesnuo je signal koji pokazuje da senzor šalje upozorenje.

Prema policijskom izvoru, dvojica redara otišla su da provjere lokaciju, ali u to vrijeme nisu vidjeli ništa. Kada je drugi alarm zazvonio u 18.43 sati oni su otišli na vrh katedrale i tada su vidjeli plamen.

Uz to, pariski tužioci istražuju da li je kratki spoj u instalacijama izazvao požar koji je zahvatio katedralu.

Sudski izvor izjavio je da “ne isključuju nikakvu hipotezu u ovoj fazi”, rekavši da to nije njihov jedini smjer istrage.

U vrijeme požara katedrala je bila u fazi obnove. Neki su bacili sumnju na firme koje su se bavile radom na 150 godima starom tornju, koji se u ponedjeljak srušio, dok je oko njega kuljao plamen, prenosi B92.net.

Od četiri firme koje su sklopile ugovore za obnovu u Notr Damu, dvije su – firme za skele ”Europe Ećafaudage” i konzervatori umjetnosti ”Socra”, imale radove, ali ni jedna od njih nije imala radnike u vrijeme izbijanja požara.

Požar je devastirao velike dijelove 850 godina starog zdanja prije nego što su ga vatrogasci konačno uspjeli ugasiti poslije devet sati borbe s vatrenom stihijom.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO