Svijet

"DVIJE NEDJELJE SU KLJUČNE" Britanci tvrde da su ruski vojnici na izmaku snaga

Ruske snage će možda moći da održe punu borbenu sposobnost samo još "deset do 14 dana", nagovijestili su sinoć visoki izvori odbrane Velike Britanije, nakon čega će se Putinovi ljudi boriti da zadrže teritorije koje su već zauzeli. Do tog vremena, oni će se možda boriti i da ostvare bilo kakav značajan napredak, jer Rusija nastavlja svoju ilegalnu invaziju.

"DVIJE NEDJELJE SU KLJUČNE" Britanci tvrde da su ruski vojnici na izmaku snaga
FOTO: ALISA YAKUBOVYCH/EPA

Britanski odbrambeni izvori kažu da Kijev ima Moskvu u šaci i da bi ruska vojska mogla da bude samo dvije nedelje na terioriji Ukrajine kada bi došlo do “kulminacije” nakon čega bi “snaga ukrajinskog otpora trebalo da postane veća od ruske napadačke snage”. Napredovanje širom Ukrajine je već stalo jer Moskvi nedostaje ljudstva, piše Dejli mejl.

Pročitajte još

Predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je taj optimizam u jutrošnjem obraćanju ukrajinskom narodu, rekavši da njegova vojska nastavlja da nanosi “razorne gubitke ruskim trupama”.

– Uskoro će broj oborenih helikoptera Rusije dostići stotine jedinica. Već su izgubili 80 ratnih aviona. Stotine tenkova i hiljade drugih jedinica opreme. Za 19 dana ruska vojska je izgubila više u Ukrajini nego u dva krvava i višegodišnja rata u Čečeniji – dao je on.

Ali, kako ruska invazija posustaje, njene metode postaju sve brutalnije – gradovi sve više dolaze pod neselektivnu raketnu vatru. Kijev, glavni grad, pretrpio je još jednu “turu” bombardovanja u utorak ujutru pošto su stambeni blokovi zapaljeni u ranim jutarnjim štrajkovima, iako nema neposrednih podataka o žrtvama.

FOTO: STANISLAV KOZLIUK/EPA
FOTO: STANISLAV KOZLIUK/EPA

Ukrajinska vojska je saopštila da su njene snage oborile četiri ruska helikoptera, mlaznjak i krstareću raketu koje su ostale pod kontrolom svih većih gradova – uključujući teško pogođenu južnu luku Marijupolj.

Putinova “nestabilna” invazija primorala je čak i njegove bliske saveznike da javno priznaju da stvari ne idu po planu, piše britanski medij.

Šef ruske Nacionalne garde Viktor Zolotov – nekada zadužen za Putinovu ličnu bezbjednost – priznao je u utorak da “ne ide sve tako brzo kako bismo željeli”. Ali on je i dalje insistirao da će Rusija postići pobjedu “korak po korak”.

Iz Kremlja su takođe rekli da bi dalje mogli da oluče da preuzmu kontrolu nad velikim gradovima u Ukrajini, uprkos lažnim tvrdnjama da je svrha njegove “specijalne vojne operacije” da “oslobodi” zemlju.

Pojavljuju se snimci ruskih trupa koje izvode još razornije udare na lučki grad Harkov, uz eksplozije koje osvjetljavaju noćno nebo, piše Blic.

Prihvati notifikacije