Svijet

Dvije zemlje potpisale sporazum o partnerstvu "Pružanje obostrane pomoći u slučaju agresije na jednu od zemalja"

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu koji su danas potpisale Rusija i Sjeverna Koreja podrazumijeva pružanje obostrane pomoći u slučaju agresije na jednu od zemalja.

Dvije zemlje potpisale sporazum o partnerstvu "Pružanje obostrane pomoći u slučaju agresije na jednu od zemalja"
FOTO: GAVRIIL GRIGOROV /SPUTNIK /KREMLIN POOL/EPA

Danas potpisani Sveobuhvatni sporazum o partnerstvu predviđa, između ostalog, pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednu od strana u ovom sporazumu – rekao je Putin, prenosi agencija RIA Novosti.

U tom kontekstu, on je skrenuo pažnju na izjave SAD i drugih zemalja NATO o nabavci visokopreciznih sistema dugog dometa, aviona F-16 i drugog sličnog naoružanja i opreme za udare na rusku teritoriju, navodi ruska agencija.

– Ovo nije samo izjava, već se dešava i sve to predstavlja grubo kršenje ograničenja koja su preuzele zapadne zemlje u okviru raznih vrsta međunarodnih obaveza – naglasio je Putin.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Džong Un potpisali su danas u Pjongjangu Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu dvije zemlje.

Pročitajte još

Razgovori trajali dva i po sata

Ruski lider je ranije pripremljeni dokument nazvao fundamentalnim i napomenuo da će on predstavljati osnovu odnosa između Rusije i Sjeverne Koreje dugi niz godina.

Razgovori delegacija dvije zemlje trajali su oko sat i po, a sastanak dva lidera dva i po sata, duže od planiranog. Putin je istakao da Moskva visoko cijeni dosljednu i stalnu podršku Sjeverne Koreje, uključujući i podršku “ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji”.

Ruski lider je podsjetio da su prošle godine dvije zemlje obilježile 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a ove godine 75 godina od zaključenja prvog međudržavnog dokumenta: Sporazuma o ekonomskoj i kulturnoj saradnji.

Putin je izrazio nadu da će se sledeći sastanak lidera dvije zemlje održati u Rusiji.

Kim je na sastanku istakao ulogu Rusije u svijetu i izrazio punu podršku “ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini”, kako Rusija naziva invaziju koju je izvršila na Ukrajinu.

Putin boravi u posjeti Severnoj Koreji od 18. do 19. juna na poziv Kim Džong Una.

Kim je posjetio Rusiju od 12. do 17. septembra kada je pozvao Putina da posjeti Pjongjang.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu