Svijet

DVIJE ZEMLJE SE SPORE OKO VODA BOGATIH ENERGENTIMA Turski brod napustio položaj

Tursko plovilo za bušenje nafte i plina danas je prvi put nakon nekoliko mjeseci napustilo svoj položaj jugozapadno od Kipra, podstičući nadu da se ublažava eskalacija napetosti zbog spora o energetskim resursima u istočnom Sredozemlju.

DVIJE ZEMLJE SE SPORE OKO VODA BOGATIH ENERGENTIMA Turski brod napustio položaj
FOTO: VALDA KALNINA/EPA

Posada broda Javuza traga za prirodnim plinom blizu Kipra bez odobrenja vlade u Nikoziji.

Zvaničnici u Nikoziji su kazali da je odredišna luka Javuza nepoznata, ali procjenjuju da bi, ako brod nastavi da plovi prema sjeveru, to mogao biti još jedan znak popuštanja napetosti, jer bi uveče mogao stici u turske teritorijalne vode, prenosi Seebiz.

Turska i Grcka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima, a napetosti su narasle kada je Ankara poslala istraživacki brod u sporni dio Sredozemlja, uz pratnju ratnih brodova.

Saveznici u NATO, Grčka i Turska uspostavili su mehanizam za izbjegavanje sukoba u istočnom Sredozemlju, rekao je u cetvrtak generelani sekretar NATO Jens Stoltenberg, što je dio napora da se ublaži spor oko energetskih resursa u regiji.

Njemacka predvodi diplomatske napore za širi dijalog i čelnici EU sastaju se u Briselu da rasprave o tome kako izbjeći svaku eskalaciju zbog potrage za plinskim nalazištima.

Stoltenberg je rekao da sporazum izmedu Turske i Grcke ukljucuje vruću liniju za izbjegavanje nesreća u moru i zraku.

Ostrvo je od 1974. podijeljen na kiparsko-grcki dio, koji je član Evropske unije i na Tursku Republiku Severni Cipar, koju priznaje samo Ankara.