Kolumne

Košarkaški Čak Noris

Ako pokušate da smanjite njegov poenterski učinak, pocijepaće vašu odbranu asistencijama; ukoliko mu, pak, dozvolite da primi loptu u reketu ili blizu njega možete već da trčite na drugu polovinu terena.

DUŠAN REPIJA NOVINAR EUROBLIC I PORTALA SRPSKAINFO
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Fenomen Nikola Jokić već godinama je analitičarima neobjašnjiva, a protivnicima nerješiva enigma, pa je i nama novinarima zaista teško napisati bilo šta što već nije rečeno ili viđeno.

Ipak, ono što radi momak iz Sombora tokom aktuelnog NBA plej-ofa zaslužuje bar pokušaj da u nekoliko redaka opišemo njegove majstorije.

Košarkaške epohe nezahvalno je porediti. Svaka je imala svoje junake, a kako je igra evoluirala neminovno je da je košarka postajala sve kvalitetnija. Ono što se za Jokića gotovo sa sigurnošću može reći jeste da bi se uklopio u način igre kada su narandžastu loptu šutirali Moka, Kića, Praja, kasnije Dražen, Divac, Sale Đorđević, pa i ovi asovi „preko bare“ od Čembrlejna pa sve do Medžika, Birda, Karima, Majkla, Kobija… Naprosto, najveći ljubitelj konja među košarkašima ruši sve stereotipe i pokazuje da je košarkaška anomalija kao što to nedavno reče Željko Rebrača.

Za Jokića možemo primjeniti i nekoliko maksima Čaka Norisa – Ne juri brojke već one njega; Ne igra košarku jer je on košarka; i tako dalje.

Pročitajte još

Gotovo svaku veče u serijama protiv Lejkersa i sada protiv Majamija obara rekorde. Ne juri ni njih, ali mu dolaze naizgled takvom lakoćom kao kada je kao klinac išao po burek i omiljeno gazirano piće.

I sada on ima slične navike. Okružen je istim ljudima kao prije desetak godina kada je vršnjake bezuspješno vrbovao na basket. Ali, postoji bitna razlika. Shvatio je da radom može nadgraditi ono što mu je bogomdano i to se i te kako vidi posljednjih godina. Njegovi saigrači pričaju da prvi ulazi u dvoranu ili teretanu sa onim lakonskim izgledom kao da ga ništa ne interesuje.

Možda i prvi put onako iz srca se obradovao u finišu četvrtog meča protiv Hita kada je na klupi burno proslavio pogodak Brusa Brauna. To je ipak dokaz da mu nije svejedno, što je osobina velikih šampiona bez obzira kakav utisak ostavljaju u javnosti.

Pobjede su ipak za njih smisao života. A Denveru i Jokiću treba još jedna kako bi srpski as imao više titula nego broja lajkova na onom čuvenom postu iz 2011. godine: ‘Oće neko na basket. Neka se u Koloradu već u utorak naveče zapjeva “U tom Somboru”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije