Biznis

E-automobili sve popularniji u Evropi: Saznajte koliko je registrovano ovakvih VOZILA U BiH

Novo istraživanje zasnovano na podacima Eurostata za 2022. godinu identifikovalo je Bosnu i Hercegovinu i Sjevernu Makedoniju kao evropske zemlje s najnižom upotrebom električnih vozila (EV).

E-automobili sve popularniji u Evropi: Saznajte koliko je registrovano ovakvih VOZILA U BiH
FOTO: ZORAN ILIĆ / RAS SRBIJA

Prema nalazima koje je objavio portal za elektronsku registraciju Vignettecroatia.com, Turska je na trećem mjestu na listi zemalja s minimalnim usvajanjem električnih vozila.

Bosna je na dnu liste, sa samo 0,01% vozila na električni pogon. Od ukupno 1.006.142 registrovana vozila u zemlji, samo 138 je na električni pogon.

Sjeverna Makedonija slijedi iza, sa 0,04% njenih vozila na električni pogon. Ukupne registracije vozila u zemlji iznose 483.482, od kojih je 190 električnih.

Turska je osigurala treće mjesto, gdje je 0,1% njene ogromne flote od 14.269.352 registrovana vozila na električni pogon, ukupno 14.552 EV.

Kipar je na četvrtom mjestu na listi, sa 0,138% njegovih vozila na električna vozila, dok je Poljska na petoj poziciji, sa 0,144% od 21.458.101 registrovanih vozila koja su električna.

Pročitajte još

Po broju električnih vozila u upotrebi u široj jugoistočnoj Evropi, Albanija je na šestom mjestu sa 1.245 EV-a (0,19% ukupnih vozila), a slijedi je Moldavija na sedmom mjestu sa 0,21%, a Bugarska na osmom sa 0,22%, piše Intellinews.

Luka Stojčević, glasnogovornik Vignettecroatia.com, komentirao je nalaze, napominjući: “Iako su električni automobili sve češći i pristupačniji, oni ostaju značajna finansijska investicija za mnoge u Evropi, o čemu svjedoči i njihova zastupljenost od manje od 1% ukupnog broja vozila u nekoliko zemalja. Kako tehnologija napreduje i troškovi proizvodnje se smanjuju, očekujemo promjene u ovim rangovima jer sve više zemalja prihvaća tržište električnih vozila”, prenosi Forbes.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu