Kolumne

Eh, kada ćemo mi ovako?

To što sam sa gotovo 40 godina na leđima i dalje u Republici Srpskoj u kojoj sam završio školovanje, zaposlio se i formirao porodicu (reklo bi se, sve po redu) valjda govori da nisam želio da je pošto-poto privremeno ili zauvijek napustim.

DUŠAN REPIJA NOVINAR EUROBLIC I PORTALA SRPSKAINFO
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Priznajem da ponekad razmišljam da li sam donio ispravnu odluku i da li je kasno da je promijenim. Okidač za takvo motanje misli po glavi uglavnom bude neka situacija ili vijest za koju ne želim da povjerujem da se dešava kod nas. A takvih je priznaćete mnogo.

Ipak, sva priča na kraju se svede na ono „dobro je, živi smo i zdravi, imamo šta da pojedemo i popijemo“.

Prije nekoliko dana imao sam priliku da zajedno s kolegama iz drugih sportskih redakcija prisustvujem meču drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencije između Austrije i Borca na stadionu „Viola park“ u Beču. Stadion kao „bombona“, sve na svom mjestu, moderno, funkcionalno, lijepo, ni slučajno megalomanski i blještavo, kako mi umijemo da se zaletimo kada gradimo bez smisla i gledanja unaprijed. Austrijski – lijepo i korisno.

Ipak, ono što je na sve nas ostavilo mnogo jači utisak od puke građevine jeste kultura običnih simpatizera kluba sa najvećom tradicijom u ovoj zemlji. Dok smo se probijali kroz gužvu do stadiona primjetili smo veliki broj porodica, ali i simpatičnih čika i baka u zrelim godinama, naoružanih dobrim raspoloženjem, te ljubičastim šalovima i dresovima, kako koračaju na tribine doma voljenog kluba. Nisam mogao da se ne zapitam: “Eh, kada ćemo mi ovako?” Priznajem i da sam poželio da svakog drugog vikenda osjetim tako pozitivnu atmosferu, i to kod kuće, ne u nekoj drugoj zemlji.

Pročitajte još

Jasno je da mi imamo mnogo većih problema i prioriteta od sticanja kulture odlaska na sportska borilišta i njihove funkcionalnosti, ali su oni povezani sa mnogo drugih faktora. Blagostanje, rasterećenost, nerazmišljanje o egzistenciji, kvalitet sporta, tradicija…

Ipak, ima nešto i do nas samih, ali i ljudi koji vode klubove. Kada bi imali malo više osjećaja i kreativnosti, te osmislili sadržaje za uzrast od sedam do 77, možda bi privukli veći broj navijača bez obzira što rast plata ni izbliza ne prati divljanje cijena, trudnice i dalje plaćaju prenatalne testove, tajkuni se bahate, a političari uživaju u trošenju našeg novca a da nam ne polažu račune…

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije