Biznis

EKONOMSKI PAD Nezaposlenost u Njemačkoj na rekordnom nivou

Po svemu sudeći, najveća evropska ekonomija, Njemačka, se zaista teško oporavlja od aktuelne krize, te će se broj nezaposlenih u zemlji ove godine, u prosjeku, povećati za 190.000 u odnosu na prošlu godinu.

Zastava Njemačke
FOTO: FILIP SINGER/EPA

To je, naime, prognoza Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB). Kako se navodi, uzroci povećanja broja nezaposlenih su visoka inflacija, rastuće kamatne stope i slaba inostrana potražnja.

Ti faktori su usporili privredni razvoj, objavio je Institut u petak, a Savezna agencija za rad je izvijestila o 2,7 miliona nezaposlenih u avgustu.

– Ekonomski pad zahvatio je Njemačku. Primijetan je i na tržištu rada, ali se relativno dobro drži u odnosu na slabu privredu – rekao je Enco Veber iz IAB.

Pročitajte još

Poseban izazov za Nijemce je nedostatak radnika, i to najprije onih kvalifikovanih za određene poslove, ali su goruća i pitanja poput podsticanja ulaganja i razvoja infrastrukture.

– Zato je potreban opsežan program transformacije – kazao je Veber.

Predviđa se da će sljedeće godine biti još 60 hiljada nezaposlenih. Dugotrajna nezaposlenost u Njemačkoj je znatno iznad one koja je zabilježena prije pandemije, piše Telegraf.

Ipak, uprkos tome, navodi se da će broj stalno zaposlenih rasti. Za 2023. godinu IAB očekuje relativno skroman porast od 250.000, na 34,76 miliona zaposlenih osoba. Ali, ako se prognoza obistini, povećanje će biti upola manje nego 2022. godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije