Društvo

Ekshumirani posmrtni ostaci 15 Srba ubijenih u "Oluji"

Posmrtni ostaci 15 osoba pronađeni su na području Karlovačke županije, gdje je danas završena ekshumacija sa registrovanih grobnih mjesta na kojima su pokopane žrtve srpske nacionalnosti ubijene u akciji hrvatske vojske i policije “Oluja”.

Ekshumirani posmrtni ostaci 15 Srba ubijenih u "Oluji"
Foto: Srna

Proces ekshumacije vodili su nadležni organi Hrvatske, a tokom šest radnih dana ekshumirani posmrtni ostaci ukupno 15 osoba, od kojih je, prema preliminarnim podacima, pet tijela ženskog pola, osam muškog, a za dva tijela nije bilo moguće utvrditi pol.

Iz Komisije za nestala lica Srbije saopšteno je da su svi ekshumirani posmrtni ostaci transportovani u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, gdje će radi identifikacije biti uzeti uzorci metodom DNK analize.

Utvrđeno je da su na mjesnom pravoslavnom groblju u mestu Plaški u ranijem periodu po pojedinačnim zahtjevima porodica ekshumirani posmrtni ostaci dva lica, na osnovu preliminarno utvrđenog identiteta.

U skladu sa potpisanim međudržavnim dokumentima sa Hrvatskom i na osnovu njih postignutih dogovora, ekshumacijama su u svojstvu posmatrača prisustvovali predstavnici Komisije za nestala lica Srbije.