Digitalna Srpska

EKSPERTI DALI ODGOVOR Evo koliko košta materijal da se proizvede ajfon 12

Japanski eksperti su objavili izvještaj o utrošku materijala koji se koriste u novim ajfon 12 i ajfon 12 Pro telefonima.

EKSPERTI DALI ODGOVOR Evo koliko košta materijal da se proizvede ajfon 12
FOTO: WU HONG/EPA

Zahvaljujući njima, imamo okvirne predstave o tome koliko zapravo košta izrada jednog telefona, ne računajući intelektualna vlasništva, istraživanja i razvoj i slične stavke.

Dakle, koliki su trošak materijali koji se ugrađuju u nove ajfon telefone?

Najskuplji – ekran i 5G modem

Prema izvještaju, ukupan “bill of materials” za ajfon 12 iznosi 373 dolara, dok za 12 Pro iznosi 406 dolara. To je zbir cijene svih komponenti koje se ugrađuju u ove telefone.

Da podsjetimo, zvanična cijena ovih telefona kreće od 829 dolara za običnu, odnosno 999 dolara za Pro verziju, prenosi PC Press.

Najskuplji dio novog telefona je njegov 5G modem – Qualcomm X55 5G modem košta oko 90 dolara. Naredna najskuplja komponenta koja se ugrađuje u ove telefone jeste Samsung OLED ekran.

Ipak, njegova cijena nije tako visoka kako ste možda mislili, jer košta svega 70 dolara. A14 Bionic čipset košta oko 40 dolara, dok među skuplje komponente mogu još da se ubroje RAM (12,8 dolara) i skladišna memorija (19,2 dolara).

Zanimljivo je da tako hvaljeni i važni kamera senzori kompanije Soni zapravo koštaju svega 7,4 i 7,9 dolara.

Odakle dolaze ajfon komponente?

Još jedan interesantan grafikon pokazuje iz kojih sve zemalja dolaze ajfon komponente. Ispostavlja se da, bez obzira gdje se telefoni sklapali (u Kini, Indiji, uskoro i u Vijetnamu, po svoj prilici) najviše komponenti stiže iz Južne Koreje, čak 26.8 odsto, prenosi B92.

Nakon Južne Koreje, drugi na listi snabdjevača komponenti su SAD odakle stiže 21.9 odsto, dok je Japan treći na listi i iz te zemlje stiže 13.6 odsto komponenti za nove ajfon 12 telefone. Za sada, najvećim dijelom se ajfon uređaji sklapaju u Kini.