Svijet

EKSTREMISTIČKA SHVATANJA U Avganistanu napadnut vakcinacioni tim, ubijene četiri osobe

Naoružani ljudi koji su napali danas članove tima za vakcinaciju protiv dečije paralize u istočnom Avganistanu, ubili su četiri zdravstvena službenika i više njih ranili.

EKSTREMISTIČKA SHVATANJA U Avganistanu napadnut vakcinacioni tim, ubijene četiri osobe
FOTO: DIVYAKANT SOLANKI/EPA

Nijedna militantna grupa za sada nije preuzela odgovornost za napade u gradu Džalalabad, a zajedno sa četvoro ubijenih, ranjeno je još najmanje tri člana zdravstvenog tima, saopštio je Jan Mohamed, koordinator vakcinacije protiv protiv poliomijelitisa na istoku zemlje, prenosi AP.

Avganistan i susjedni Pakistan su jedine dvije preostale države na svijetu u kojima je dječija paraliza endemična, nakon što je Nigerija prošle godine proglašena slobodnom od virusa.

U martu je teroristička organizacija Islamska država prihvatila odgovornost za ubistvo tri medicinske sestre, koje su bile dio tima za vakcinaciju protiv poliomijelitisa, takođe u Džalalabadu, glavnom gradu avganistanske provincije Nangarhar.

Avganistanska vlada posljednjih mjeseci uz pomoć UNICEF-a, pokušava da imunizuje 9,6 miliona djece protiv dječije paralize, a u 2020. godini zemlja je prijavila 54 nova slučaja ove bolesti.

Iako nisu neuobičajeni u Avganistanu, napadi na timove za vakcinaciju protiv poliomijelitisa češći su u Pakistanu, gdje pakistanski Talibani i drugi militanti redovno izvode napade na zdravstveno osoblje i snage bezbjednosti koje ih prate, uz tvrdnju da su oni dio zapadne zavjere za sterilizaciju djece ili prikupljanje obavještajnih podataka.

Prošle nedjelje su na sjeverozapadu Pakistana ubijena dva policajca koji su obezbjeđivali imunizacioni tim protiv dječije paralize, a napadi su postali učestaliji nakon što je otkriveno da je CIA koristila lažnu kampanju vakcinacije protiv hepatitisa tokom potrage za vođom Al Kaide Osamom bin Ladenom, koga su američki komandosi ubili 2011. godine u Pakistanu.

Prihvati notifikacije