Biznis

ELEKTRONSKA TRGOVINA UTROSTRUČENA Evo šta se najviše kupuje onlajn

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da je elektronska trgovina u Srbiji u velikom porastu, što najbolje ilustruje podatak da je vrijednost realizovanih transakcija u ovoj vrsti trgovine u prethodne tri godine porasla za čak 300 odsto.

ELEKTRONSKA TRGOVINA UTROSTRUČENA Evo šta se najviše kupuje onlajn
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ona je na on lajn panelu “Trendovi elektronske trgovine u Srbiji eCommerce kao ključ uspjeha u novim vremenima”, koji je organizovala Srpska asocijacija menadžera, istakla da je ove godine uzlazna putanja razvoja nastavljena.

– Tokom vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije korona virusa, poštanski operatori su zabilježili rast broja pošiljki, odnosno dostava robe kupljene putem elektronske trgovine za čak 40 odsto, dok su trgovci zabilježili rast elektronske trgovine od 50 do čak 300 odsto, zavisno od vrste roba i usluga – rekla je Tatjana Matić.

Navela je da poslije ukidanja vanrednog stanja poštanski operatori i dalje bilježe veći rast nego u vrijeme proglašenja pandemije i to od 50 do 100 odsto, a većina trgovaca je zadržala porast od oko 100 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

„Na pitanje šta se najviše elektronski prodavalo i kupovalo, Tatjana Matić je odgovorila da je onlajn kupovina hrane u Srbiji povećana za 200 odsto, odjeće za 100 odsto, a tehničkih uređaja i računarske opreme za 50 odsto, piše Blic.