Svijet

EMA objavila nove podatke o rijetkim neželjenim efektima Astra Zeneke

Evropska agencija za lijekove preporučila je da novi, rijetki neželjeni efekti, budu u uvršteni u uputstvo za upotrebu Covid-19 vakcina kompanija Astra Zeneka i Džonson i Džonson.

EMA objavila nove podatke o rijetkim neželjenim efektima Astra Zeneke
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Za vakcine oba proizvođača kao “veoma rijetki” navode se slučajevi transverzalnog mijelitisa kao neželjene reakcije poslije vakcinacije.

U pitanju je retko neurološko stanje upale jedne ili obe strane kičmene moždine, a koje može izazvati slabost u rukama ili nogama, senzorne simptome (peckanje, utrnulost, bol ili gubitak osećaja bola) ili probleme sa funkcijom bešike ili creva.

U EMA navode da odnos značajne koristi od vakcina i potencijalnog rizika i nakon novih saznaja i dalje ostaje nepromijenjen.

Kada je riječ o vakcini kompanije Astra Zeneka, u EMA su preporučili ažuriranje već postojećih informacija o “veoma rijetkoj” mogućost tromboze sa trombocitopenijom ( TTS) nakon vakcinacije.

Posljednji podaci govore da se TTS u manje slučajeva javlja nakon druge doze – od prijavljenih 1.809 slučajeva širom sveta 1.643 su se desila nakon prve, a 166 nakon druge doze Astar Zeneka vakcine.

Prema trenutnim informacijama o proizvodu, primena druge doze ove vakcine je kontraindikovana kod ljudi koji su iskusili TTS nakon prve doze.

Prihvati notifikacije