Magazin

ENIGMA MEĐU ŽENAMA Evo šta istraživanja kažu, vole li više muškarce sa bradom ili bez nje

Ako ste do sada sumnjali, trebalo bi da znate da, osim što ste privlačniji, ukoliko nosite bradu, žene će vas doživljavati dominantnijim, posmatrano kako sa sociološkog tako i sa psihološkog aspekta, pokazuje novo istraživanje.

ENIGMA MEĐU ŽENAMA Evo šta istraživanja kažu, vole li više muškarce sa bradom ili bez nje
FOTO: CANRUSH/SCREENSHOT/YOUTUBE

Istraživanje je pokrenuo Univerzitet u Kvinslendu, a u njemu je učestvovalo 919 žena između 18 i 70 godina. Njihov zadatak je bio da ocjene fotografije muškaraca s različitim nivoima maljavosti lica.

Pročitajte još

Među fotografijama je bilo muškaraca bez brade, s bradom, kao i fotografija sređenih u fotošopu, tako da muškarci na njima djeluju muževnije ili ipak ženstvenije. Ispitanice su ocjenjivale potencijalne partnere kako za avanturu, tako i za ozbiljnu vezu.

Rezultati su pokazali da što je više brade na fotografiji – to je veća ocjena, dok su najviše ocjene pokupile fotografije muškaraca s izrazito muževnijim karakteristikama i gustim bradama, posebno kada je u pitanju kriterijum uspostavljanja dugoročnih odnosa/veza.

Primijećeno je i da su veće preferencije prema bradatim muškarcima pokazale žene koje su se izjašnjavale kao moralno zgađene. Ovo ukazuje na moguću asocijaciju između bradatih muškaraca i političkog konzervativizma, odnosno tradicionalnog viđenja muževnosti u tradicionalnim heteroseksualnim odnosima.

Higijenski razlozi

Bilo kako bilo, nisu baš sve žene bile za bradu. Neke od njih su bile protiv brada, najčešće zbog higijenskih razloga, navodeći da se u bradi nakupljaju bacili.

Interesantna je naklonjenost koju su istraživači otkrili na strani singl djevojaka “sa pojačanom reproduktivnom ambicijom” prema svježe obrijanim muškarcima, prenosi Avaz.

Ipak, karakter je onaj koji ima ključnu ulogu u privlačenju suprotnog spola, a sprovedena istraživanja pokazala su da žene značajno pripisuju karakterne osobine na osnovu brade.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije