Sudbine

Epidemija koju je zapamtila bivša Jugoslavija: Kako je doktor heroj spasao život bebi od Variole vere

Prije korona virusa, tog marta 1972. godine tadašnja Jugoslavija dobro je zapamtila šta znači reč epidemija.

velike boginje
FOTO: BALKAN BERATER/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kliconoša Variole vere bio je učitelj iz Tutina smješten u čačanskoj bolnici. Nakon toga te velike boginje počele su masovno da se šire, a među zaraženima našla se i tek rođena beba.

Sa samo osam mjeseci Zoran Bojović bio je jedan od najtežih bolesnika u čačanskoj bolnici. Iako je tek ugledao svijet, kao jako mali, bio je nevakcinisan i time pogodan za ovu bolest. Danas svoj život duguje doktoru Mijuškoviću koji mu je dao sopstveni imunitet.

– Osip je bio po celom telu. Tih dana iz Beograda sa Vojnomedicinske akademije dolazi u čačansku bolnicu tada potpukovinik, dr Puniša Mijušković, u žarište u Čačku. Pokušavali su da nađu lijek neki, da me spasu. Međutim, ništa nije bilo djelotvorno tada. I on je ijrešio da odradi transfuziju krvi. Pošto je cijelo tijelo bilo pod osipom, nisu mogli venu da mi nađu da se odradi transfuzija, on je direktno iz svoje vene u moju petu. Odradio je transfuziju krvi i poslije, tako kažu, par dana već se videla reakcija i ospe su počele da otpadaju i faktički to je bilo izlječenje. Dobio sam imunitet jer je doktor već bio imun, imao je svoj imunitet na variolu. Tako da je pored mojih bioloških roditelja, on mi dođe kao neki drugi otac – kazao je Zoran za agenciju RINA.

Humanost doktora Mijuškovića, Zorana prati citav život. Poučen njegovim gestom, izvukao je veliku pouku.

– Shvatio sam veliku humanost dr Mijuškovića koji je meni spasao život, tako da sam i ja počeo dobrovoljno da dajem krv. Možda sam i ja nekom spasao život mojom krvlju, ne znam sad, to je već pitanje za dalje. Shvatio sam koliko je život vrijedan i koliko treba pomoći nekome kada su teški momenti – zaključio je Zoran.

Zoranova majka Biljana tih dana prošla je pakao, strahujući za život svog djeteta, u epidemiji opakog i potpuno stranog predatora. Najveća radost za Zoranovog oca Petra bila je saznanje da mu se sin oporavlja.

– Zoran je ležao u krevetcu, samo vidiš da je živ, niti pomera rukice, nogice kao dijete od osam meseci, da skače po krevetcu. I kad je doktor mu dao krv, on mi je rekao uveče, mlada trudi se, nemoj da zaspiš, napajaj ga što više. Imali smo tu sokove, cijedili su nam prirodne, od pomorandže i voća raznog. Ja sam pred zoru zaspala, kad sam se probudila on se okrenuo u krevetcu. Ja sam se uplašila, zovnem doktora. Doktor dotrči, kaže dobro je, sad je sve u redu. I tako je on počeo posle da se kreće normalno po krevetcu – kaže Zoranova majka.

Prije tačno pedeset jednu godinu, od Variole vere nije obolio samo osmomjesečni Zoran Bojović već i mnogi Čačani. Milka Đurašić, dvadesettrogodišnja medicinska sestra, kao i mnoge njene kolege borila se da spase svaki ljudski život. U znak zahalnosti što je na poslu ostavila svoj život i najlejpše godine, Čačani su joj podigli spomenik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije