Digitalna Srpska

Epl 10 godina poslije Džobsove smrti: Postali finansijska kompanija, ali su izgubili "auru" inovativnosti

Deset godina od smrti Stiva Džobsa, Epl se preobrazio u ekosistem uređaja i usluga, skuplji od svih drugih kompanija u svijetu, ali je izgubio "auru" inovativnosti svojstveno njegovom mitskom statusu.

Epl 10 godina poslije Džobsove smrti: Postali finansijska kompanija, ali su izgubili "auru" inovativnosti
FOTO: JOHN G. MABANGLO/EPA

“Tim Kuk nije Stiv Džobs”, “Epl više nije inovator”, “Stiv Džobs se okreće u grobu”, i slični komentari bujaju na Tviteru, tačno u vrijeme kada Tim Kuk, koji je kompaniju preuzeo u avgustu 2011. godine, predstavlja nove proizvode.

Samo naizgled je očuvan stil Stiva Džobsa, koji je umro 5. oktobra. Svaki novi proizvod se predstavlja svečano. Svakog tog dana, bez obzira da li se radi o tehničkom poboljšanju, novoj seriji proizvoda, novoj usluzi ili novoj boji kućišta, Tim Kuk i njegovi saradnici jednako pompezno i sa jednakim entuzijazmom nastupaju.

– Bez Stiv Džobsa Epl je izgubio sposobnost lansiranja proizvoda koji donose revoluciju na tržište – tvrdi nezavisni analitičar Rob Enderle i dodaje da su postali finasijska kompanija, dobro podmazana mašina koja zna kako vječno da “sisa svoje vjerne potrošače”.

Kompanija koja je uspon počela u garaži u Silicijumskoj dolini 1976. godine, svojim računarima, priborom i uređajima je promijenila svakodnevnicu stotinama miliona ljudi. Vizionar Stiv Džobs, je dva puta temeljno uzdrmao informatiku: 1980-ih kada su uveli grafički interfejs i kada su uveli pametne telefone.

Od tada Epl je predstavio samo pametni sat.

– Odlika Epla je oduvijek bila inovacija i to je važno, ali postoje i drugi kriterijumi, kao sposobnost kompanije da samu sebe preobrazi – kaže analitičarka Karolina Milanezi.

Grupa Kupertino obogatila je svoju paletu dodajući brojne nove usluge i minuciozno integrisane u uređaje.

– Epl danas ima više žica na svom instrumentu nego što mu omogućuje da svira bolje i privuče nove korisnike, kao i da ih na kraju zadrži – kaže ona.

Takvu strategiju u cjelini ne bi odbacio ni Stiv Džobs koji je uvijek nastojao da pojednostavi i kontroliše iskustvo potrošača od A do Z, kako piše u njegovoj biografiji.

Ni Epl ni bilo koja druga kompanija nisu donijele revoluciju u digitalnom svijetu u zadnjih deset godina. Kult jabuke je doduše još uvijek živ te i danas pritiska Tima Kuka. Brojni analitičari smatraju da kolos iz Kalifornije i danas donosi izume.

– Oni su danas inovativni. To je zapisano u DNK te kompanije i mislim da bi Stiv Džobs bio ponosan – smatra Dan Ives i za primjer navodi razvoj čipa M11 koji zamjenjuje procesore drugih kompanija u njihovim novijim uređajima.

– Ajfon će i dalje biti i srce i pluća rasta Epla tokom godina – tvrdi Ives.

U svakom slučaju, metode Tim Kuka oduševljavaju Vol Strit: prije deset godina Epl je vrijedio oko 350 milijardi dolara, a 1. oktobra vrijednost je dostigla 2.358 milijardi.

– U zadnjih 10 godina stil Stiv Džobsa nije preživio – kaže Karolina Milanesi I podsjeća na težak karakter pokojnog Džobsa.

– Mislim da je Tim Kuk bolji direktor kompanije za današnje društvo – zaključuje ona, piše Blic.

Prihvati notifikacije