Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Erdogan: SAD izgubile ulogu posrednika na Bliskom Istoku premještanjem ambasade u Jerusalim

Svijet
Autor:

Foto: AP, Tanjug / RAS Srbija

SAD su izgubile ulogu posrednika na Bliskom istoku premeštanjem svoje ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, izjavio je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

– SAD su odabrale svojim najnovijim korakom da budu deo problema, pre nego da budu rešenje i izgubile su ulogu posrednika u mirovnom procesu – kazao je Erdogan, obraćajući se u britanskom Kraljevskom institutu za međunarodne odnose “Četam haus” prenosi Rojters.

SAD danas svečano otvaraju svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalimu, što je izazvalo osudu međunarodne zajednice još u decembru kada je američki predsjednik Donald Tramp najavio taj korak, a Palestinci se zbog ovoga okupljaju kod granične ograde Izraela sa pojasom Gaze na velikom protestu, gdje je već došlo do sukoba između izraelskih snaga i demonstranata.

Kako je prethodno izvijestio AP, Erdogan je u saopštenju objavljenom kasno sinoć povodom ove odluke SAD, poručio da Amerika zanemaruje pravo i pravdu, ignorišući međunarodnu zajednicu.

Erdogan je naveo da taj potez SAD predstavlja “nagradu” izraelskoj vladi uprkos tome što Izrael podriva napore za rješavanje višedecenijskog sukoba

S druge strane, Palestinci se “kažnjavaju”, naveo je Erdogan.

– Istorija i čovječanstvo nikada neće zaboraviti nepravdu koja je nanijeta našoj palestinskoj braći – kazao je Erdogan.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO