Svijet

EVAKUIŠU SE TURISTI Vojni avioni stigli u Novu Kaledoniju, Francuska šalje vojsku da štiti javne zgrade

Australija i Novi Zeland najavili su da će poslati danas državne avione da bi evakuisali svoje građane iz Nove Kaledonije, francuske prekomorske teritorije na kojoj su letovi obustavljeni zbog nasilnih protesta povodom izmijene izbornih zakona.

EVAKUIŠU SE TURISTI Vojni avioni stigli u Novu Kaledoniju, Francuska šalje vojsku da štiti javne zgrade
FOTO: CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA

Građani Novog Zelanda u Novoj Kaledoniji su se suočili sa nekoliko izazovnih dana i njihov povratak kući je bio hitan prioritet naše vlade – rekao je ministar spoljnih poslova Novog Zelanda Vinston Piters nakon sastanka sa kolegama iz Francuske i Australije u ponedjeljak uveče kada je dogovorena evakuacija.

U toj akciji će učestvovati avioni odbrambenih snaga Australije i Novog Zelanda, a francuska Visoka komisija u Novoj Kaledoniji je danas saopštila da je aerodrom na tom ostrvu i dalje zatvoren za komercijalne letove, kao i da će poslati vojsku da štiti javne zgrade, prenosi Rojters.

Makron ide Novu Kaledoniju

Portparolka francuske vlade Priska Teveno najavila je danas da će predsjednik te zemlje Emanuel Makron večeras otići u Novu Kaledoniju da bi tamo uspostavio misiju.

Nemiri su počeli 13. maja nakon što su poslanici u nacionalnoj skupštini u Parizu izglasali izmijene zakona koje ce omogućiti većem broju državljana Francuske da glasaju na lokalnim izborima u Novoj Kaledoniji, što ce, prema riječima domorodačkih lidera, neutralisati politički uticaj domorodaca.

Pročitajte još

Vanredno stanje, noćni policijski čas

Kontigent od 1.700 pripadnika policije iz Francuske je već stigao na ostrvo.

Na fotografijama sa Nove Kaledonije objavljenim u medijima i na društvenim mrežama vide se izgoreli automobili, improvizovane blokade na putevima i dugi redovi ispred supermarketa.

Vlasti su proglasile vanredno stanje koje uključuje noćni policijski čas, kao i zabranu javnih okupljanja, prodaju alkohola i nošenja oružja.

Francuska vlada tvrdi da je promjena potrebna kako bi izbori bili demokratski, ali je predsjednik Makron ponudio da održi dijalog sa separatističkim i profrancuskim grupama na ostrvu.

U prestonici Numea, aerodrom je zatvoren od 14. maja i biće zatvoren do subote za komercijalne letove.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu