Politika

SMIJENJEN ZBOG TROŠENJA NOVCA Evo ko je bio Goran Salihović, bivši glavni tužilac BiH

Bivši glavni tužilac BiH Goran Salihović (65) preminuo je u Kliničkom centru u Tuzli, nakon kraće bolesti.

Goran Salihović
FOTO: OSLOBOĐENJE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Salihović je preminuo sinoć, a bolovao je od novembra kada je i operisan, rekao je Srni advokat Rifat Konjić koji je branio Salihovića u disciplinskom postupku koji se protiv njega vodio zbog optužbi za prekomjerno trošenje novca.

Goran Salihović rođen je u Tuzli 1959. godine. On je 1986. diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a već naredne godine se zapošljava kao operativni analitičar u Službi unutrašnjih poslova u Lukavcu.

Pročitajte još

Nakon dvije godine provedene u policijskoj službi, Salihović započinje karijeru u pravosuđu − prvo je bio sudija Opštinskog suda za prekršaje u Lukavcu, pa godinu dana i predsjednik ovog suda.

Februara 2013. godine Salihović je izabran na čelo Tužilaštva BiH, a krajem septembra 2016. godine suočio se sa disciplinskom tužbom Kancelarije disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

On je bio suspendovan sa pozicije glavnog tužioca, pa smijenjen i premješten na funkciju tužioca sa koje je, takođe, suspendovan.

Disciplinska komisija je presudila da je Salihović svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva, te da je namjerno davao lažne, informacije u vezi sa prijavama na radno mjesto, disciplinskim stvarima, te pitanjima unapređenja i napredovanja u službi.

Tužilaštvo BiH je 2018. godine podiglo optužnicu protiv Salihovića, Sud BiH je potvrdio, te je proslijeđena Opštinskom sudu u Sarajevu, gdje mu se sudilo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu