Biznis

EVROPLJANI SE VRAĆAJU NA BENZIN Pada prodaja električnih automobila u EU, a ovo je razlog

Prodaja folksvagenovih električnih vozila u Evropi opala je za skoro četvrtinu u prva tri mjeseca ove godine pošto su se potrošači vratili na benzin.

električni automobil
FOTO: FENA/HARUN MUMINOVIĆ

Prema najnovijim finansijskim podacima te kompanije od 10. aprila, prodaja potpuno električnih vozila opala je za 24 odsto u Evropi, dok je prodaja u Kini porasla za 91 odsto, u odnosu na prethodnu godinu.

Međutim, sveukupno, kompanija je saopštila da je povećala isporuke vozila za tri odsto na 2,10 miliona vozila, a glavni pokretači su Kina, Južna Amerika i Sjeverna Amerika.

– Vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem porasla su za četiri odsto na 1,97 miliona jedinica, kompenzujući blagi pad od tri odsto na 136.400 potpuno električnih vozila. U ovom segmentu, snažan rast u Kini (+91 odsto) nije u potpunosti neutralisao pad u Evropi (-24 odsto) – navodi se u saopštenju kompanije.

Kako dodaju, od januara do marta primjetan je pozitivan trend pristiglih porudžbina za potpuno električna vozila u Zapadnoj Evropi.

– Više nego duplo više potpuno električnih modela naručeno je u odnosu na isti period prošle godine (+154 odsto), tako da banka narudžbi potpuno električnih vozila trenutno iznosi oko 160.000 vozila – navodi se u saopštenju kompanije.

Izazovno tržišno okruženje

Najnovije rezultate prokomentarisala je Hildegard Fortman, član proširenog izvršnog odbora folksvagena za prodaju.

– U tržišnom okruženju koje ostaje izazovno, grupa je postigla solidne performanse isporuke u prvom kvartalu. Naš raznovrsni portfolio proizvoda nam daje neophodnu fleksibilnost da kompenzujemo fluktuacije potražnje u određenim segmentima, kao što je trenutno slučaj sa potpuno električnim vozila – rekla je ona.

Fortmanova kaže da veća zastupljenost folksvagenovih potpuno električnih modela u Evropi čini da je izvršni odbor uvjeren da će kompanija rasti u ovom segmentu kako u regionu tako i širom svijeta tokom cijele godine.

– Lansiranja više od 30 modela u svim tipovima pogona ove godine daće nam vjetar u leđa u narednim mjesecima – rekla je ona.

Zašto se Evropljani vraćaju benzincima

U februaru je Evropski parlament izglasao usvajanje novog zakona o zabrani prodaje automobila na benzin i dizel od 2035. godine.

Novo pravilo – dio većih napora u borbi protiv klimatskih promjena u EU – ubrzaće prelazak bloka na električna vozila.

Uprkos tome, prodaja električnih vozila u Evropi je opala u prvom kvartalu 2024. jer sektor i dalje ima izazove, kao što su visoka cijena i nedostatak infrastrukture za punjenje, što je, takođe, istakao Svjetski ekonomski forum u nedavnom izvještaju.

– Nedavni izvještaj Ernst & Young ukazuje na pozitivne efekte koje su propisi, subvencije i podsticaji imali u smislu pokretanja usvajanja…. ali čak i sa subvencijama, troškovi su i dalje jedna od najvećih prepreka za usvajanje na masovnom tržištu. U prosjeku električna vozila su za više od četvrtinu skuplja od modela motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. Međutim, s vremenom su njihovi troškovi posjedovanja niži – nešto čega kupci automobila nisu svjesni – ističe Ernst & Young”, navodi se u izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma.

Pročitajte još

Svjetski ekonomski forum je, takođe, primjetio kako zaostajanje u izgradnji infrastrukture za punjenje električnih automobila i dalje utiče na tržište.

“Ernst & Young predviđa da će usvajanje stati bez značajnih javnih mreža brzih punjača za one koji ne mogu da se pune kod kuće ili im je potrebna dopuna na dužim putovanjima.

To će zahtijevati uklanjanje birokratije, brža odobrenja lokalnih vlasti i dostupne mrežne veze iz komunalnih mreža, kaže Ernst & Young”, navodi se u izvještaju, piše Evronjuz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu