Biznis

Pada potražnja za električnim vozilima! Vrijednost "Tesle" u rekordnom roku smanjena za 145 milijardi dolara

Tesline" akcije su izgubile skoro jednu petinu svoje vrijednosti za manje od dvije nedjelje, zbog sve veće zabrinutosti da potražnja za električnim vozilima počinje da slabi.

Pada potražnja za električnim vozilima! Vrijednost "Tesle" u rekordnom roku smanjena za 145 milijardi dolara
FOTO: DAVID CHANG/EPA

Rasprodaja je počela u oktobru, kada je zbog rezultata u trećem kvartalu 2023. Nakon toga su uslijedili mračni komentari nekoliko svjetskih proizvođača automobila, kao i analitičara sa Volstrita.

Ove nedelje su proizvođač baterija “Panasonic Holdings” i proizvođač čipova “ON Semiconductor” takođe oglasili alarme za industriju električnih automobila.

Upozorenja su podigla zalihe u cijelom američkom automobilskom sektoru, koji se bori sa svojim sindikatima, jer su u toku pregovori o platama.

Kad akcije tonu

Ipak, Teslin pad se ističe: akcije su potonule za više od 17 odsto od izveštaja od 18. oktobra, u poređenju sa padom od 2,8 odsto u S&P 500 indeksu i 3,4 odsto na Nasdak 100, prenosi Blic.

FOTO:  FILIP SINGER/EPA
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Povlačenje u EV- cijena akcija proizvođača je izbrisala oko 130 milijardi dolara iz tržišne kapitalizacije kompanije.

– U srži problema je kapitalno intenzivan sektor koji ulaže u nedokazane strategije usred svijeta rastućih troškova, nižih cijena, rastućih stopa i sporije potražnje – rekao je analitičar “Morgan Stanlija” Adam Džonas.

Pročitajte još

– Ono što se čini da se investitori budi danas je ideja da desetine milijardi dolara uloženih u električna vozila mogu biti destruktivne, a ne povećanje vrijednosti.

Ko je kriv za smrt u Kaliforniji

Izgledi za automobile u cjelini su mračniji, jer su visoke kamatne stope povećale cijenu posjedovanja automobila. U kombinaciji sa rastućom inflacijom, sposobnost potrošača da priušte velike kupovine je smanjena. EV, još uvek relativno nova tehnologija sa nerazvijenim ekosistemom punjenja, prvi su pogođeni.

Kao proizvođač sa zadivljujućom procjenom, ulozi za “Teslu” su visoki. Dok dio njene skupe cijene akcija odražava njen potencijal za razvoj samovozećih automobila, veliki dio zavisi od sposobnosti kompanije da održi svoju trenutnu dominantnu poziciju u industriji električnih vozila i njene profitne marže.

Kako se potražnja za električnim vozilima smanjuje, čini se da Teslino agresivno snižavanje cijena gubi sposobnost da dodatno podstakne potražnju, a investitori su uznemireni, što se ogleda u oštrom padu cijene akcija.

Ipak, akcije su u utorak u Njujorku zabilježile nagli skok oko podneva nakon što je kompanija ubijedila porotu da njena tehnologija autopilota nije odgovorna za nesreću u kojoj je kalifornijski vozač prije četiri godine poginuo.

Akcije su porasle za 1,8 odsto na 200,84 dolara.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu