Svijet

Evropska agencija za lijekove: Vakcine koje primamo su sigurne i efikasne

Izvršna direktorka Evropske agencije za lijekove (EMA), Emer Kuk, poručila je danas građanima EU da su vakcine koje su odobrene od strane EMA ”sigurne, efiksne i najboljeg kvaliteta”.

Evropska agencija za lijekove: Vakcine koje primamo su sigurne i efikasne
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Ona je ponovila zaključak da ne postoji poseban rizk kod primjene vakcine Astra Zeneka, ali i da se ne može definitivno odbaciti povezanost te vakcine sa rijetkim slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka.

– Tokom istrage primijetili smo rijetke, ali ozbiljne poremećaje u stvaranju krvnih ugrušaka, od kojih su neki imali fatalne ishode. Zbog toga nastavljamo istragu i nismo u pozciji da definitivno odbacimo povezanost vakcine i tih slučajeva – kaže Kuk.

Emer Kuke je Evropskom parlementu podnijela izvještaj u kome naglašava da je EMA do sada preporučila četiri vakcine protiv Kovid-19, a u razmatranju su još tri vakcine.

”Zeleno svjetlo” za upotrebu u EU dobile su vakcine kompanija ”Fajzer i Bajontek”, ”Moderna”, ”Astra Zeneka” i ”Džoson i Džonson”, a na procjeni su vakcine ”Novavaks”, ”Kjurvak” i ”Sputnik V”.

Pročitajte još

– Kada je riječ o procjeni ruske vakcine Sputnik V primjenjujemo iste standarde kao i prilikom bilo koje druge naučne analize – poručila je Kuk.

Ona navodi da je posljednja odobrena vakcina od strane EMA, vakcina ”Jansen” kompanije ”Džonson i Džonson”.

– ”Jansen“ vakcina kompanije ”Džonson i Džonson” je pokazala efikasnost od 67 procenata u smanjenju simptomatičnih slučajeva Kovid-19. To je prva vakcina koja je odobrena u EU koja se prima u jednij dozi, a prve isporuke za EU se očekuju krajem aprila – naglasila je Kuk.

EMA, pored vakcina, trenutno sprovodi procenu terapija zasnovanih na antitijelima, što je, prema riječima Emer Kuk, obećavajući tretman protiv infekcije Kovid-19.

Izvršan direktorka EMA, zaključuje da su vakcine način za ”kontrolu pnademije”, što pokazuju i posljednje informacije iz Izraela i Velike Britanje gdje se broj infekcija smanjuje usljed velikog procenta vakcinisane populacije.

Prihvati notifikacije