Biznis

Evropu drma energetska kriza: Top trikovi da smanjite račun za struju

Zagrijavanje prostora i vode zajedno može da iznosi oko 50 odsto računa. Dolaskom zime građani će vjerovatno da osjete rast cijena na računima u Evropi. Kod nas je već podignuta cijena za privredu, iako se ističe da za stanovništvo još neće.

Evropu drma energetska kriza: Top trikovi da smanjite račun za struju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Stručnjaci pak ukazju da postoji nekoliko načina na koje građani mogu da pokušaju da smanje račune.

Cijene prirodnog gasa u Evropi rastu i sada su sedam puta više nego prošle godine, a ova kriza mogla bi da uzrokuje i povećanje na računima za struju.

Jedna od najočiglednijih stvari koje potrošači mogu da učine jeste da koriste manje energije i da znaju na šta troše najviše energije.

Najjeftinija energija je energija koju ne koristimo. Zagrevanje prostora i vode zajedno može da iznosi oko 50 odsto računa kod većine potrošača, kaže Eoin Kelly, službenik za energetsku politiku pri Evropskoj organizaciji potrošača.

Šta potrošači mogu da urade?

Kelly vodi projekt STEP, koji nudi savjete i jeftina rješenja za ljude koji možda neće biti u mogućnosti da plate svoje račune za struju. On ističe da postoji mnogo jednostavnih načina na koje potrošači mogu da smanje potrošnju vode, kao i da boljje izoluju svoje domove kako bi im računi za struju bili niži.

To podrazumeva i da građani ne stavljaju odjeću na radijatore ili nameštaj ispred radijatora kako bi prostori mogli pravilno da se zagreju. Osim toga, telefone i računare ne treba nepotrebno puniti.

Korišćenje tuša s malim protokom takođe može značajno da smanji potrošnju vode, kao i da smanje račune. Dalje, građani bi trebalo da zakrpe rupe oko prozora kako toplota ne bi izlazila.

Uz to, savjetuje se korišćenje LED svijetala koje će takođe da doprinesu uštedi. Odjeću perite samo kada je to stvarno potrebno i to na temperaturi od 30°C.

Kako da pametno koristite kućne aparate?

U prosječnom domaćinstvu nalaze se minimum četiri kućna uređaja, a sa aspekta energetske efikasnosti – idealno je da pripadaju što višem energetskom razredu, kao što je razred A+++.

1. Nemojte držati aparate na “stand by” režimu. Ovaj sistem, naročito kod TV-a, troši do 6% električne energije jednog domaćinstva. Drugim rečima, ako vam monitor ostane upaljen tokom cijele noći, potrošićete istu količinu energije kao da grejete šest obroka u mikrotalasnoj rerni.

2. Pravilno postavite uređaje. Optimalan rad i potrošnja frižidera i zamrzivača postižu se ako ove uređaje pozicionirate na što hladnije mesto. Tako štedite energiju do čak 20%, a izbjegavajte da frižider držite nadomak šporeta. Takođe, topla jela ne stavljajte odmah u frižider, jer ovaj uređaj tako dodatno troši energiju za hlađenje.

3. Poklopite sudove u kojima kuvate. Ovaj naizgled jednostavan “trik”, zapravo može značajno uticati na vaš kućni budžet. Tu je ušteda energije do 20 odsto.

4. Isključite rernu 10 minuta pre kraja pečenja. Isto važi i za šporet, ali je reč o nekoliko minuta. Na ovaj način ćete dodatno uštedeti struju, budući da rerna duže vreme zadržava toplotu.

5. Nije samo “urbana legenda” da neki punjači za računare ili mobilne telefone troše više kada su uključeni non-stop. Povedite računa o ovoj stavki, prenosi Telegraf.

Prihvati notifikacije