Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Evropu drma strah od manipulacije izborima: “Majkrosoft” otkrio sajber napade na evropske tink-tenkove

Svijet
Autor:

Foto: Shutterstock

Kompanija “Majkrosoft” otkrila je niz koordinisanih sajber napada na evropske tink-tenkove i neprofitne organizacije koje su fokusirane na pitanja “demokratije, izbornog integriteta i javne politike” i blisko sarađuju sa vladinim zvaničnicima.

Tehnološki džin je danas saopštio da je nedavno otkrio infiltracije usmjerene na zaposlene u Njemačkom savjetu za spoljne poslove i evropskim kancelarijama Instituta Aspen i Njemačkog Maršalovog fonda, prenosi euractiv.com.

“Majkrosoft” je naveo da je “od ključnog značaja da organizacije koje podstiču demokratski proces imaju pristup vrhunskoj zaštiti sajber bezbjednosti” pred izbore u EU u maju.

Kompanija je dodala da će pojačati napore u borbi protiv stranog miješanja pred izbore u EU i ponuditi besplatno svoju uslugu za sajber bezbjednost “AccountGuard” organizacijama koje se bave EU izborima i koriste “Office 365”.

Taj softver, koji je dio Majkrosoftovog programa za odbranu demokratije, biće na raspolaganju na još 12 tržišta – u Francuskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Holandiji, Finskoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Portugaliji, Slovačkoj i Španiji.

– Pošto su evropski parlamentarni izbori na proljeće, a američki predsjednički sljedeće godine, važnije je nego ikad da zaštitimo naše demokratije od stranog miješanja – rekla je predsjednica Njemačkog Maršalovog fonda Karen Donfrid.

Po njenim riječima, to nije rizik samo za kandidate i kampanje.

– Organizacije i pojedinci moraju da budu svjesni i spremni na to da će “maligne snage” pokušati da ih iskoriste u digitalnom prostoru – dodala je Donfrid.

Izvor napada nije otkriven, ali su mnogi zvaničnici visokog ranga u Evropi za takve napade ranije krivili Rusiju.

Potpredsjednik Evropske komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip nedavno je rekao za “Euractiv” da EU mora više da uradi kako bi se zaštitila od ruskog interesa da utiče na ishod evropskih izbora.

U oktobru 2018. godine generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da Rusija mora da “zaustavi svoj bezobzirni obrazac ponašanja” nakon što je Rusija optužena za sajber napade na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

Na meti hakerskih napada ranije ove godine se našla i njemačka vlada. Tada su stotinama njemačkih političara, uključujući kancelarku Angelu Merkel, ukradeni lični podaci i objavljeni na internetu.

Zabrinuti građani

Istovremeno sve više građana strahuje od opasnosti od sajber napada pred izbore za Evropski parlament.

Istraživanje “Eurobarometar” o demokratiji i izborima, čiji su rezultati objavljeni u novembru, pokazalo je da je 61 odsto građana EU zabrinuto da bi sajber napadima moglo da se manipuliše izborima dok je 59 odsto zabrinuto da će strani akteri i kriminalne grupe uticati na izbore.

Takav rezultat podstakao je prvog potpredsjednika EK Fransa Timermansa da kaže da su građani EU “veoma zabrinuti zbog “mračnih snaga” koje žele da manipulišu onim što oni rade, misle i na kraju za koga glasaju”.

U međuvremenu Estonija, jedna od “sajber najbezbjednijih” članica EU, nedvosmisleno upozorava da bi sajber napadi u vrijeme glasanja mogli da onemoguće konstituisanje novog Evropskog parlamenta.

– U slučaju izbora za EP uspješna kampanja protiv jedne članice, koja uključuje elemente sajber napada, mogla bi da dovede do toga da dodjela poslaničkih mjesta ne može da se potvrdi i to bi kompromitovalo cio izborni proces – navodi se u jednom estonskom dokumentu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO