Iz našeg ugla

Evrozamajavanje

Kako vrijeme prolazi tako sve više izlazi na vidjelo laž koju su nam u proteklih mjesec dana prosipali gosti iz Brisela, ali i domaći političari.

Siniša Trkulja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Boraveći nedavno u Sarajevu predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijeri Hrvatske i Holandije dali su sijaset izjava i intervjua u kojima su hvalili vlasti u BiH.

Nisu štedili hvalospjeve na račun Republike Srpske, Federacije BiH, Savjeta ministara, hvalili su reformske napore i zaključili su da bi BiH uskoro mogla da počne pregovore o pristupanju EU.

Ni vladajući iz BiH nisu im ostali dužni. Tvrdili su da gosti iz Brisela pokazuju izvanredno znanje, ne samo o BiH, već o cijelom regionu. Sve je rezultiralo „lijepim vijestima iz Brisela“ – Evropsko vijeće odobrilo je otvaranja pristupnih pregovora sa BiH.

Onda su iz Banjaluke, Mostara i Sarajeva vlasti krenule sa hvalospjevima. Svi su bili zaslužni za „veliki korak u Briselu“ koji u stvarnosti ne znači ništa osim novog „navlačenja“ domaćih političara, a uplusavanja onih sa Zapada.

I gdje smo mi to danas poslije svega? Slatkorječivost evropskih zvaničnika je nestala, a mi smo u istom onom blatu i mulju u kojem smo bili i prije. A, gde je Ursula fon der Lajen? E, ona je u Sarajevu napravila veliki korak ka novom mandatu u EU.

Pročitajte još

Evropa i SAD gube u Ukrajini, a ove godine očekuju ih izbori. Moraju na međunarodnom planu da naprave neki uspjeh kako bi to bio jedan od ključnih aduta u borbi za nove mandate. I gdje ćete naći te pluseve nego u BiH, zemlji u kojoj stoluje OHR i Kristijan Šmit, zemlji labilnih i naivnih političara na vlasti i nesposobnih i podijeljenih opozicionara. Tu je najlakše upisati pluseve, uslikati se pričati pozitivne stvari, a onda za samo nekoliko dana istu tu BiH samo jednom odlukom i uz pomoć jednog čovjeka vratite u još veći mulj.

Svi oni koji su se čudili i pitali gdje to Ursula vidi napredak BiH i u kojim reformama, danas znaju da smo ponovo izigrani. Oni iz Brisela će se pred biračima opravdati tvrdnjama da su nam kao pružili šansu, a mi smo se opet posvađali i podijelili. Naravno, neće biti obrazloženja kao što to nije bio slučaj ni prije. Krivci će biti uglavnom na jednoj strani.

Ta i takva neuređena BiH sutra opet može ovim „demokratama“ da zatreba za novo uplusavanje, jer biće još izbora. Baš ih briga za to kako mi živimo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu