Svijet

"VRIJEME JE” Ursula fon der Lajen objavila plan koji izaziva strah među članicama EU

Evropska unija bi trebalo da iskoristi dobit od više od 200 milijardi dolara od zamrznute ruske imovine za finansiranje vojne opreme za Ukrajinu, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, piše Politiko.

"VRIJEME JE” Ursula fon der Lajen objavila plan koji izaziva strah među članicama EU
FOTO: VALDA KALNINA/EPA

Komisija se dugo zalagala za korišćenje te dobiti. SAD vrši pritisak da se sva imovina zaplijeni i preda Ukrajini, ali neke zemlje EU strahuju da bi takav potez mogao izazvati previranja na finansijskim tržištima.

Ovo je prvi put da je Fon der Lajenova predložila korišćenje zarade ostvarene tom imovinom za kupovinu municije za Ukrajinu.

Vrijeme je za početak razgovora o korišćenju neočekivane dobiti od zamrznute ruske imovine za zajedničku kupovinu vojne opreme za Ukrajinu – rekla je poslanicima u Evropskom parlamentu.

Krajem januara zemlje članice pristale su da premjeste prihode od ruske imobilizovane imovine u Evropi na poseban račun, a sada se drže u briselskom sigurnosnom depozitariju Euroklir.

Pročitajte još

Očekuje se da će Komisija predložiti plan korišćenja dobiti za podršku Ukrajini sredinom marta, rekla su dva zvaničnika za Politiko govoreći pod uslovima da ostanu anonimni.

– Ne može biti većeg simbola i veće koristi od tog novca da Ukrajina i cijela Evropa budu sigurnije mjesto za život – rekla je Fon der Lajen i dodala:

– Na kraju krajeva, ovdje se radi o tome da Evropa preuzima odgovornost za vlastitu bezbjednost.

Dok ruska invazija ulazi u treću godinu, ukrajinskoj vojsci ponestaje topovske municije jer zapadna obećanja se ne ispunjavaju, što je natjeralo Komisiju da traži alternativne načine prikupljanja novca za kupovinu vojne opreme.

– Cijena nesigurnosti – cijena ruske pobjede – daleko je veća od bilo koje uštede koju bismo sada mogli napraviti. Zbog toga je vrijeme da Evropa pojača svoja davanja – rekla je predsjednica Komisije, prenosi Jutarnji list.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije