Hronika

"Faksimilom sam pečatirala dokumente na osnovu Zeljkovićevog usmenog odobrenja" Nastavljeno suđenje optuženima u predmetu "KORONA UGOVORI"

Radmila Barašin, koja je bila pomoćnik direktora u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske (IJZS) Branislava Zeljkovića na osnovu njegovog usmenog pristanka koristila je njegov faksimil potpisa koji je stavljala na dokumente o javnim nabavkama i drugim dokumentima.

BRANISLAV ZELJKOVIC SUDJENJE
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Nije bilo pisane odluke da se koristi faksimil, ali mi ga je dao Zeljković i usmeno odobrio korištenje. Faksimil je bio kod njega, nosio ga je i u džepu, rekla je Baršin u banjalučkom Okružnom sudu u predmetu “Korona ugovori” u kome se sudi bivšem direktoru IJZ RS Zeljkoviću i još četvorici optuženih.

U ovom predmetu na optuženičkoj klupi su i direktor firme “Sineks laboratorija” Sani Crljić, kao i direktori firmi “Promeding” i “Prokontrol” Dragan Dubravac i Slavko Bojić, te vlasnik Turističke agencije “Travel for fan” Saša Marković. Republičko tužilaštvo ih tereti da su u vrijeme pandemije virus korona počinili zloupotrebe u nabavci medicinske i zaštitne opreme i oštetili budžet Srpske za više od 1,3 miliona KM.

Svjedočenje Radmile Barašin bilo je dosta konfuzno i preopširno te je pričala o stvarima koje nije ni pitana i odstupala je od ranijih izjava.

Kada je u pitanju ponuda “Prokontrol” potvrdila je da je bilo sporno da li su sredstva koja se nabavljaju medicinska ili nisu.

Prokontrol je bio registrovan za nemedicinska sredstva, bili smo nesigurni u vezi sa tom nabavkom u vezi tih sredstava. Na sastanku na kojem je prisustvovao Dragan Obradović, Zeljković sugerisala sam da treba uraditi konzorcijum -reka je Barašin.

Pročitajte još

Ona je na pitanje zašto je sugerisala da treba konzorcijum prvo rekla da to Zakon o javnim nabavkama predviđa.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović kazao je da li to znači da je “Prokontrol” bio neadekvatan dobavljač, odgovorila je potvrdno.

Svjedok Barašin je potvrdila da je Zeljković bio upoznat sa dokumentima vezano za pomenutu nabavku.

Govoreći o javnim nabavkama preko firme “Travel for fan” rekla je da direktor te firme Saša Marković dolazio u Institut na sastanak i rekao da ima mogući prevoz za zaštitna odijela iz Kine, a da je na sastanku bio i Zeljković. Izjavila je da je ta firma između ostalog bila registrovana za veliko specifičnom robom, ali nisu bili sigurni da li može da prometuje medicinsku robu, pa je opet sugerisala da se napravi konzorcijum.

Potvrdila je da je dostavljena ponuda za zaštitna odijela, ali se nije mogla sjetiti detalja. Tužilac Sanja Tadić-Stojisavljević joj je rekla da se radilo o 30.000 zaštitnih odijela, 50.000 maski i 500 beskontaktnih toplomjera vrijedan oko 2.3 miliona KM.

Potvrdila je da je sačinjen i aneks ugovora o javnim nabavkama kojim je smanjena cijena odijela sa 66 na 50 KM i da je tek na ispitivanju u policiji saznala, odnosno posumnjala da odijela nisu iz Kine.

– Rekla sam direktoru da postoji sumnja da roba nije iz Kine. Ali on mi je rekao da nećemo stavljati privremenu mjeru dok se ne okonča postupak – kazala je Barašin.Njeno ispitivanje na današnjem ročištu nije okončano i biće nastavljeno na sljedećem.

Radmila Barašin potvrdila je da se Agencija za istrage i zaštitu SIPA interesovala o ugovoru Instituta sa firmom “Travel for fan”. Poslali su dopis u kome navode da su iz medijskih napisa saznali da smo sa turističkom agencijom zaključili ugovor i da to provjeravaju.

-Odgovorila sam da to nije tačno već da je ugovor sa privrednim društvom-rekla je Barašin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu