Gradovi

FASADE OŽIVLJAVAJU STARE ZGRADE Pri kraju radovi na objektu ambijentalne vrijednosti

Rekonstrukcija fasade na još jednoj zgradi s kraja 19. i početka 20. vijeka na Trgu mladih u Brčkom u završnoj je fazi.

FASADE OŽIVLJAVAJU STARE ZGRADE Pri kraju radovi na objektu ambijentalne vrijednosti
FOTO: CVIJETA KOVACEVIC/RAS SRBIJA

Jelena Duvnjak, šef Sektora za održavanje u Kancelariji za upravljanje javnom imovinom, kaže da je riječ o završetku četvrte od ukupno šest fasada na zgradama u najužem centru grada.

Ovi poslovi projektovani su i planirani još 2012. godine, a dinamiku diktiraju novac i činjenica da je mnogo zgrada kojima je potrebna rekonstrukcija.

Za rekonstrukciju fasade na ovoj zgradi koju dovršavamo utrošeno je oko 200.000 KM. Ranijih godina smo završili fasade na zgradi „Veselin Masleša“ bivši  “Čelik” i “Kombinat”, a predstoje nam još radovi na zgradi koja se nalazi u podužetku zgrade koju ovih dana dovršavamo kao i radovi na fasadi bivšeg “Klasa” takođe u centru – kaže Duvnjakova.

Dodaje da im je za ovu svrhu na raspolaganju oko 350.000 KM. Oko 50.000 KM utrošiće se za rekonstrukciju fasade “Markova bina” u Gornjem Rahiću za koju je pripremljena projektna dokumentaciju i već urađen tender.

Preostali raspoloživi novac biće utošen za fasade preostale dvije zgrade u centru.

– Podnjeli smo zahtjeve i u toku je pribavljanje odobrenja za građenje a ukoliko dobijemo potrebne dozvole radovi bi na zgradi bivši “Klas”, mogli početi na proljeće. Time bi završili rekonstrukciju kulturno istorijskih spomenika i objekata od ambijentlne i arhitektonske vrijednosti u užem dijelu grada – ističe Duvnjkova.

Foto: Cvijeta Kovacevic/RAS Srbija
Foto: Cvijeta Kovacevic/RAS Srbija

Podsjetila je da je ranijih godina potpuno rekonstruisana Vijećnica koja je koštala oko milion maraka, a u cijelosti je završena i zgrada “Palestina”.

Iako je proteklih godina uloženo mnogo novca i rada kako bi zgrade stare više od jednog vijeka ponovo dobile prvobitni izgled, u Sektoru održavnja kažu da je još mnogo posla koji treba da se uradi.

Nadaju se da će uskoro započeti konkretnije aktivnosti na rekonstrukciji “Kočića kuće” u naselju Kolobara za šta su obezbjeđena inicijalna sredstva od oko 100.000KM koliko je izdvojeno i za “Krsmanovića zadužbinu” u Srpskoj varoši u kojoj se svojevremeno nalazio Turski konzulat.

Najveća prepreka rekonstrukciji “Krsmanovića zadužbine” i dalje su imovinski odnosi.

– Još čekamo da se tačno definiše namjena tog objekta, da se možda otkupe stanovi koji se sada tamo nalaze i da se pretvori u javni objekat nakon čega bi pristupili projektovanju. Iako imamo projekat od ranije moraće se raditi nova projektna dokumentacija jer je proteklo mnogo vremena i na objektu su nastala nova oštećenja – pojasnila je Duvnjakova.

“Kamerni teatar” je još uvijek fazi projektovanja jer se, ističu u Sektoru održavanja, moraju izmjeniti prvobitna rješenja na instalacijama.

Ovdje očekuju da će budžetom za iduću godinu obezbjediti do 300.000 KM koliko se u prosjeku godišnje izdvaja za rekonstrukciju objekta od kulturno-istorijske i ambijentalne vrijednosti.

Autentične boje

Restauracija na starim zgradama podrazumjeva izmjenu krovova, stolarije i oluka, a ne samo fasada jer bi u suprotnom one bile veoma brzo uništene.

Prije nego se pristupi obnavljanju fasada vrše se ispitivanja kako bi se dobile autentične boje koje su te zgrade svojevremeno imale.