Kultura

Festival književnosti “Imperativ” u Banskom dvoru okuplja pisce i čitaoce

Treći Festival književnosti “Imperativ“ biće održan od 15. do 20. jula 2020. godine u Banskom dvoru – Kulturnom centru.

Festival književnosti “Imperativ” u Banskom dvoru okuplja pisce i čitaoce
Foto: Borislav Brezo

Pored druženja sa piscima i pjesnicima, posjetioci će i ove godine imati priliku da u okviru sajamskog dijela Festivala posjete štandove izdavača koji su pripremili povoljne sajamske cijene.

-Trudili smo se, kao i obično, da napravimo izbor autora koji su u prethodnoj godini svojim književnim radom privukli pažnju čitalačke publike, ali i književne kritike na regionalnoj književnoj sceni rekla je direktorica udruženja „Imperativ“, Sanele Babić.

Ove godine u Banjaluku stižu sljedeći izdavači: “Booka”,” Lom”, “Kontrast”,” Arhipelag”, “Clio”, “Dereta”,” Plato”, “Buybook” i “Sandorf”.  Pored gostiju svoje štandove imaće i izdavači iz Banjaluke: “Ramajana”, “Imprimatur”,” Deveta dimenzija”, “Art scena” i “Pčelica”.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za svaki programski sadržaj je ograničen na 50 posjetilaca.

– Prve festivalske večeri, 15. jula u 18 časova biće predstavljeno reizdanje knjige “Banjaluka u putopisima, zapisima i legendama” autora Mate Džaje, a u saradnji sa Antikvarijatom “Ramajana”. Predstavljanje ove knjige, pratiće i otvaranje izložbe knjiga o Banjaluci. Program će se nastaviti događajem “There is a light never goes out” koji je posvećen Bekimu Sejranoviću – objasnila je Babićeva.

Besplatne pozivnice za svaki događaj mogu se preuzeti od 7. jula na biletarnici Banskog dvora, svakim radnim danom, osim nedjeljom u periodu od 10 do 18 časova. Obavezno je nošenje maske i dezinfekcija ruku na ulazu u Banski dvor.

-Drugog dana Festivala svi zaljubljenici u pisanu reč biće u prilici da u 13 časova u Caffe “Yoko”popiju kafu sa književnikom Darkom Cvijetićem. Pesnici Zvonko Karanović i Tatjana Bijelić čitaće svoje stihove u okviru programa “Poeziju će svi čitati”. Posetiocima će svoj roman “Crna knjiga” predstaviti autor iz Beograda Luka Tripković – najavila je ona.

Foto: Imperativ
Foto: Imperativ

Sa Lukom i njegovim izdavačem Ivanom Bevcom, razgovaraće Stevo Grabovac. O muzici koja je inspriše u okviru programa “Note i slova” govoriće Magdalena Blažević iz Mostara. Moderator ovog programskog sadržaja biće Milan Rakulj.

-I trećeg dana, program će početi u 13 časova kafom sa Feđom Štukanom iz Sarajeva. Slijedi predstavljanje poezije Srđana Sekulića i Ranka Risojevića. Gost ovogodišnjeg Festivala je i Saša Ilić dobitnik NIN-ove nagrade za književnost 2019. godine – dodaje.

O nagrađenom romanu “Pas i kontrabas” sa Ilićem će razgovarati profesor Igor Simanović. O muzici, inspiraciji i pisanju publika će imati priliku da čuje od Ane Vučković Denčić iz Beograda sa kojom će razgovarati Milan Rakulj.

-Četvrti dan druženja posetioca i književnika takođe će početi kafom sa Anom Vučković Denčić u “Yoku”. U 16 časova biće održana promocija Časopisa za književnost i umetnost “Srp”. Promociju romana “U jarku” Slađane Nine Perković organizujemo u saradnji sa Izdavačkom kućom “Imprimatur” – najavljuje.

Foto: Borislav Brezo
Foto: Borislav Brezo

Sa Feđom Štukanom i izdavačem njegovog romana “Blank”, Aleksandrom Trifunovićem razgovaraće Stevo Grabovac. Danijel Gatarić govoriće o muzici i pisanju, a sa Danijelom će razgovarati Đorđe Krajišnik.

“Imperativ“ se od početka svog rada zalaže za bolji položaj književnika u regionu. Misija festivala je stvaranje platforme koja okuplja i stavlja u dijalog značajne pisce regionalne i domaće književne scene, publiku, književne kritičare i izdavače kroz primjenu inovativnih pristupa u cilju promocije i popularizacije književnosti.

Program zatvaraju “Note i slova”

Posljednjeg dana Festivala, svi oni koji se pronalaze u svijetu pisane riječi imaće priliku da u 13 časova popiju kafu sa Feđom Štukanom, te da prisustvuju promociji strip serijala “Last hope” autora Srđana Vranješa u saradnji sa izdavačkom kućom “Deveta dimenzija”. Dan će se nastaviti uz uživanje u poeziji pesnikinja Tanje Stupar Trifunović i Aleksandre Čvorović. Književnici Darko Cvijetić i Almin Kaplan razgovaraće o svojim romanima “Što na podu spavaš” i “Meho”. Posljednji programski sadržaj “Note i slova” biće održaće se u 21 čas kada će publici predstaviti pisac Elvedin Nezirović, dok će moderator ove promocije biti Đorđe Krajišnik.