Kultura

Festival omladinskih pozorišta RS po 18. put: Mladi se danas više interesuju za pozorište

Tradicionalna manifestacija koja se organizuje od 1998. godine, Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske, počinje danas u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ Derventa i trajaće do subote.

Festival omladinskih pozorišta RS po 18. put: Mladi se danas više interesuju za pozorište
Foto: Narodna biblioteka Derventa

Ovo je 18. festival, a koncept je da svake godine drugi grad bude domaćin i da se čitav Fesitval tu godinu preseli organizacijski u taj grad.

Nakon svakog Festivala u mjestu u kojem je održan, ostane ili nešto meterijalno ili se osnaži jedna pozorišna grupa da dalje nastavi samostalno da radi. Koliko nam je cilj i želja da afirmišemo i osnažimo omladinska pozorišta, toliko nastojimo pronaći i pogodna mjesta gdje bi se pozorišna aktivnost mogla proširiti – rekao je ovogodišnji selektor Festivala Novica Bogdanović.

Festival omladinskih pozorišta organizuje Asocijacija omladinskih pozorišta Republike Srpske, a izvršni organizator je DIS pozorište mladih iz Banjaluke.

Ovogodišnji domaćin Festivala je Narodna biblioteka Derventa, te će se tamo igrati predstave koje su prošle selekciju.

– Ponuda prijavljenih predstava bila je veoma velika. Od 21 prijavljenje predstave selektovao sam pet predstava za takmičarski deo Festivala. U okviru Festivala predviđen je i prateći program, te će posjetioci moći pogledati ukupno 10 predstava – rekao je Bogdanović.

Predstave koje su prošle selekciju su iz Srpca, Laktaša, Doboja, Trebinja i Mrkonjić Grada.

Žiri na ovogodišnjem Festivalu čine Mioljub Mijatović glumac pozorišta u Zenici, Ognjen Bogdanović, dramatur i Siniša Tešanović, takođe dramaturg.

– Sam Festival je tako da kažem finale, jer čitavu godinu traju pripreme za ovu manifestaciju. Sa druge strane važno nam je da animiramo sredinu i da pokažemo koliki kapacitet imaju. Divno je to što Derventa širi Festivalski duh, te što će kroz Festival proći 147 glumaca. Očekujemo veliki broj publike. Napravili smo jednu vrlo zanimljivu kamernu scenu u okviru Biblioteke koja bi možda mogla i da ostane kao kamerna scena nakon Festivala. Odziv je za sada odličan zbog dobre saradnje sa opštinom Derventa i podrške škola – objasnio je selektor.

Nagrade koje se dodjeljuju na Festivalu su nagrada za najbolju predstavu, nagrada za najboljeg glumca i glumicu, takođe za scenografiju, kostim, muziku i drugo.

U toku Festivala održaće se i svakodnevne radionice za mlade glumce.

– Predstavnici pozorišta koji su u Asocijaciji omladinskih pozorišta će sarađivati sa članovima žirija, te će poslije svake odgledane predstave organizovati okrugli sto na temu predstave, gdje će se publika i učesnici Festivala moći družiti i razmijeniti mišljenja – rekao je.

Prateće predstave su prilagođene različitim uzrastima pa će neke od njih biti namijenjene i najmlađoj publici.

– Veoma nas raduje što se mladi u posljednje vrijeme sve više interesuju i organizovano ili manje organizovano bave glumom i pozorištem. To je sreća jer je pozorište simbioza različitih umjetnosti tako da i mladi kreativni ljudi koji nisu glumci po prvenstvenom opredjeljenju mogu učestvovati kao muzičari, kreatori, odnosno kreativci bilo koje vrste. Primjetno je da postoji veliki broj grupa koje pripremaju i izvode predstave. Sa druge strane, primijetili smo da se broj posjetilaca na pozorišnim predstavama povećava – kaže Bogdanović.

Takmičarski program Festivala

Danas u 19 časova biće upriličeno svečano otvaranje Festivala. Sa početkom u 19.15 časova biće prikazana predstava „Šta je zapravo uradio Tom“ koja se igra izvan konkurencije, po motivima Marka Tvena. Predstavu izvodi Dis – Pozorište mladih Banjaluka

Naredni dan u 19 časova biće prikazana predstava “Čekaonica za bolje sutra”, drama sa elementima komedije, nastala u produkciji Dramskog studia „Daske“, „Centra za kulturu i obrazovanje“ Laktaši.

U srijedu u 17. časova igraće drama „Nada“. Predstavu izvodi Dramska grupa Medicinske škole Doboj. Isti dan u 19 časova biće prikazana predstava „Klasni neprijatelj drama“ koju igra Gradsko pozorište Mrkonjić Grad. Naredni dan sa početkom u 19 časova Amaterska pozorišna trupa „Milenijum“ Srbac izvešće parodiju za djecu i odrasle „Ah ti bogovi“.

U petak će biti prikazana drama „Koferi“, Dramske grupe Gimnazije “Jovan Dučić“ Trebinje. Predstava igra u 19 časova i govori o odlasku mladih iz države.