Hronika

FINANSIJSKA ISTRAGA MUP RS Blokirana imovina VRIJEDNA DVA MILIONA maraka

Ibrahimu Agiću Osnovni sud u Banjaluci blokirao je imovinu vrijednu skoro dva miliona maraka, potvrđeno je za Srpskainfo.

FINANSIJSKA ISTRAGA MUP RS Blokirana imovina VRIJEDNA DVA MILIONA maraka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U Ministarstvu unutrašnjih poslova rekli su da je imovina blokirana po zahtjevu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a na osnovu Zakona o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela Republike Srpske.

-Sudskim rješenjem obuhvaćeno je 263.379 mara i 1.643 evra koji osumnjičeni ima na računu „Intesa San Paolo“ banci, zatim  406.668 obveznica Republike Srpske za verifikovanu staru deviznu štednju emitenta RS- Ministarstvo finansija, potom 1.269.053,95 obveznica RS po materijalnoj i nematerijalnoj ratnoj šteti emitenta RS Ministarstvo finansija – pojasnila je portparol MUP RS Mirna Miljanović.

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske je 14. maja podnijela Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci izvještaj protiv Agića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela prevara i nedozvoljeno trgovanje hartijama od vrijednosti.

– On se sumnjiči da je u periodu od 2012. do 2019. godine vršio neovlašteno posredovanje pri kupoprodaji hartija od vrijednosti, tako što je stupao u kontakt sa osobama koja su posjedovala obveznice stare devizne štednje ili stekli prava po osnovu materijalne ili nematerijalne ratne odštete, te u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi  dovodio ih u zabludu prikrivajući činjenice o stvarnoj vrijednosti hartije od vrijednosti koju posjeduju – rekla je Miljanovićeva.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Mirna Miljanović

Dodala je da je od istih takođe zahtjevao potpisivanje ugovora o prodaji HOV-i, te otvaranje transakcionog računa u banci i punomoći kojom lično može raspolagati sredstvima njihovih računa, a zatim, nakon prodaje hartije od vrijednosti po tržišnoj cijeni, davao im iznose novce uglavnom „na ruke“ umanjen za dio koji je za sebe prisvajao u različitim iznosima, a da za takvo posredovanje nije imao ovlaštenje Komisije za hartije od vrijednosti  Republike Srpske koja je nadležna institucija da izdaje dozvolu ovlaštenim posrednicima.

– Na ovaj način za sebe je ostvario protivpravnu imovinsku korist u najmanjem iznosu od 400.000 maraka. Paraleno sa krivičnom istragom, a na osnovu naredbe OJT Banjaluka vođena je i finansijska istraga, gdje je utvrđeno da I.A. i sa njim povezane osobe  posjeduju imovinu koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela s obzirom da nesrazmjera između zakonitih prihoda i troškova i imovine koju posjeduju  iznosi 3.533.442 marke – pojasnila je Miljanovićeva.

U Izvještaju o finansijskoj istrazi Uprave kriminalističke policije MUP-a RS koji je podnesen OJT Banjaluka, predloženo je da se u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela Republike Srpske,  izreknu privremene mjere obezbjeđenja imovine.