Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

FOLKSVAGEN IPAK U TURSKOJ Presudili manji porez i veliko tržište

Biznis
Autor:

Foto: Focke Strangmann/EPA

Dugo se spekulisalo o tome gdje će Folksvagen otvoriti svoj novi pogon. Trenutno sve govori da će to biti Turska, koja je očito pristala da učini neke ustupke. Saudijska Arabija i Bugarska su ostale praznih ruku.

U Berlinu kažu da će novi pogoni Folksvagena biti otvoreni u Manisi kod Izmira. Folksvagen očekuje od turske države da smanji veliki porez na nove automobile – taj porez u zavisnosti od tipa automobila i motorizacije može da iznosi i 41 odsto cijene vozila.

Tako Bugarska više nije u igri i pored niske cijene rada. Turska je odnijela prevagu prije svega zato što je veliko tržište. Funkcioneri u Volfsburgu računaju da će samo u toj zemlji moći da prodaju 40.000 Pasata godišnje.

Veliki broj Pasata bi mogla da preuzme turska država, jer je to omiljen auto državnih službenika. Pored tog modela, u turskom pogonu bi trebalo da budu sklapani i modeli firmi Škoda i Seat.

Jedan lobista Ankare koji radi u Njemačkoj kaže da je saznao da je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan spreman da za sve dogovore sa Folksvagenom da neku vrstu državne garantije, iako smatra da je taj zahtjev njemačkog koncerna bio “neuobičajen”.

Pripadnici radničkog savjeta Folksvagena imaju velike rezerve prema Turskoj i vrlo kritički gledaju na prava radnika i mogućnosti njihovog učešća u donošenju odluka u toj zemlji. Slično je i sa problemima u vezi sa pravnom državom – Karsten Miler, poslanik CDU u Bundestagu, potvrdio je javnom servisu ARD da je to tema koja zadaje brige sindikatu i radničkom savjetu. No, Folksvagen ima fabrike i u drugim zemljama u kojima je odnos prema ljudskim pravima drugačiji nego u Njemačkoj, a pravosuđe je sve drugo samo ne nezavisno.

Ugovori bi trebalo da budu potpisani krajem septembra ili početkom oktobra. Očekuje se slavlje u predsjedničkoj palati u Ankari, i to iz više razloga. U Manisi, gdje je na vlasti nacionalistička stranka MHP, nastaće nekoliko hiljada radnih mjesta. MHP je u koaliciji sa vladajućom strankom AKP.

No, riječ je i o povraćaju prestiža nakon što je više njemačkih koncerna posljednjih godina odustalo od investiranja u Turskoj.

(Dojče vele)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO