Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“Ford” napušta Rusiju, radnici traže veće otpremnine

Biznis
Autor:

Foto: Anatoly Maltsev/EPA

Radnici zaposleni u “Fordu” u Rusiji započeli su akciju zbog planova za zatvaranje postrojenja ove kompanije, što bi moglo da uključuje i obustavu rada.

Mihail Sergejev, šef sindikata koji predstavlja oko trećinu zaposlenih u fabrici, izjavio je za AP da će usporiti proizvodnju ispunjavanjem isključivo radnih obaveza sve dok “Ford” ne počne pregovore o uslovima za odlazak viška zaposlenih.

Sergejev je rekao da njegov sindikat traži veće otpremnine za one koji su višak, što bi odgovaralo dvostrukoj godišnjoj plati radnika, i da planiraju da se obrate menadžmentu kompanije u SAD kako bi se i oni uključili u rješavanje ovog spora.

On je dodao i da se sindikat takođe protivi onome što je rekao da su mjere kojima se želi da se “zaplaše radnici i da se natjeraju da odustanu od svojih zahtjeva”, kao što su smanjeni paketi otpremnina za radnike koji su često bolesni ili se smatraju neproduktivnim.

Kompanija “Ford” je saopštila da će zatvoriti tri fabrike u Rusiji, jer u toj zemlji povlači iz proizvodnje putničke automobile. “Ford” je objavio da će prestati da proizvodi putnička vozila u Rusiji do kraja juna i da će zatvoriti pogone za sklapanje vozila u Sankt Peterburgu i Naberežnije Čelnom, kao i fabriku motora u Jelabuzi.

Organizovana industrijska akcija je neuobičajena u Rusiji, gdje mnogi sindikati imaju bliske veze s rukovodstvom, a auto industrija je rijedak izuzetak, navodi agencija.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO