Digitalna Srpska

(FOTO) Američka svemirska letjelica "Odisej" na Mjesecu se PREVRNULA NA BOK "U dobrom je stanju, nije prekinuta komunikacija sa Zemljom"

Američki lender "Odisej", koji je sletio na Mjesec, vjerovatno leži na boku nakon što se prevrnuo, ali nije prekinuo komunikaciju sa Zemljom, saopštila je američka kompanija Intuitive Machines.

Letjelica "Odisej" sletjela na Mjesec
FOTO: NASA/TWITTER

Kompanija je navela da je lender u dobrom stanju i da nije prekinuta njegova komunikacija sa Zemljom, piše BBC.

Izvršni direktor i suosnivač kompanije Stiv Altemus izjavio je da nije sasvim jasno šta se dogodilo, ali da podaci sugerišu da je lender zakačio o površinu Mjeseca, a zatim se prevrnuo.

Altemus je naveo da mjerni senzori ukazuju da je karoserija lendera u horizontalnom položaju i istakao da su radio antene i dalje usmjerene ka Zemlji, a da solarne ćelije nastavljaju da prikupljaju energiju za punjenje sistema baterija.

– Svi mjerni instrumenti koji treba da vrše posmatranja Mjeseca nalaze se na strani lendera koja je okrenuta nagore, što bi trebalo da omogući mjerenja – rekao je Altemus.

Prema njegovim riječima, lender je bio usmjeren na teren sa kraterima u blizini južnog pola Mjeseca i veoma se približio tom ciljanom mjestu, možda na dva ili tri kilometra.

Pročitajte još

Satelit Američke svemirske agencije NASA tražiće “Odiseja” ovog vikenda kako bi potvrdio gdje se tačno nalazi – naveo je Altemus.

Predviđeno je da “Odisej” bude aktivan još devet do 10 dana zbog lunarne noći koja će nastupiti na južnom polu Mjeseca i zbog velikih hladnoća koje će onemogućiti rad lendera.

Misija “Odisej” je dio programa NASA za komercijalne lunarne usluge, u kojem Agencija plaća privatnim američkim kompanijama za usluge transporta na Mjesec.

U slučaju “Odiseja” naknada koju NASA plaća Intuitive Machines iznosi 118 miliona dolara.

“Odisej” je postao prva svemirska letjelica američke proizvodnje koja je sletjela na Mesec u posljednjih 50 godina.

Misija lendera “Odisej” ima za cilj da procijeni okruženje južnog pola Meseca prije nego što, prema planu, na Zemljin satelit ode misija NASA sa posadom, krajem 2026. godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije