Biznis

(FOTO) Čuvena obuća više nije toliko popularna: Profit kompanije u padu

Poznati proizvođač obuće Dr Martens zabilježio je pad za 27%.

(FOTO) Čuvena obuća više nije toliko popularna: Profit kompanije u padu
FOTO: YURI KOCHETKOV/EPA

Za prvu polovinu godine, kompanija je saopštila da je njen veleprodajni prihod opao za 17% na 199,4 miliona dolara (251,9 miliona dolara).

– Veliki problem koji smo imali u SAD su naši veliki veleprodajni kupci, koji, s obzirom na teško potrošačko okruženje, naručuju manje čizama i od drugih brendova – rekao je izvršni direktor Keni Vilson za Rojters.

FOTO: NEIL HALL/EPA
FOTO: NEIL HALL/EPA

Dr Martensove klasične čizme na pertlanje, po cijeni od 159 dolara (200,94 dolara), bile su modni hit devedesetih, ali visoka inflacija i ekonomska neizvjesnost nedavno su obuzdali apetit kupaca za luksuznom potrošnjom.

Kompanija je saopštila da je ponudila male popuste na sezonske boje, ali da neće sniziti cijene svojih vodećih crnih cipela.

Očekuje se da će prihodi za godinu koja se završava u martu 2024. opasti za visok jednocifreni procenat, dok se osnovni profit za cijelu godinu vidi „umjereno ispod donjeg dijela raspona“ tržišnih očekivanja, navodi se u saopštenju.

Analitičari predviđaju raspon od 223,7 miliona dolara – 240 miliona dolara (282,6 miliona dolara – 303 miliona dolara), prema brojevima koje je prikupila kompanija.

Vilson je rekao da je kompanija, međutim, primijetila stabilnu potražnju na svom domaćem tržištu u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u ostatku Evrope i azijsko-pacifičkog regiona, nakon otvaranja novih prodavnica i povećanog turizma, za koji se očekuje da će se nastaviti tokom ključni božićni trgovački period, prenosi Blic.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije