Magazin

(FOTO) Da li ste znali kako zapravo izgleda duga: Pilot podijelio fotografiju iz vazduha

Dok sa Zemlje možemo vidjeti samo djelić duge, ona zapravo predstavlja pun krug, a pilot je podijelio fotografiju kako ona izgleda posmatrano iz vazduha.

(FOTO) Da li ste znali kako zapravo izgleda duga: Pilot podijelio fotografiju iz vazduha
FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT

“Jeste li znali da su duge zapravo pun krug?” – upitali su u opisu fotografije koja prikazuje kako duga izgleda iz ptičije perspektive.

– “Obično vidimo samo luk jer tlo i horizont blokiraju ostatak kruga, ali s neba, poput člana avioposade Stevea, možete vidjeti cijelu stvar” – navedeno je u nastavku.

Pročitajte još

Dok je bilo onih koji su bili iznenađeni prizorom, drugi su u komentarima ispod objave pisali da su tokom letenja avionom imali priliku vidjeti ovakav prizor.

Did you know that rainbows are actually a full circle? We usually see only an arch because the ground and horizon block…

Posted by Toll Ambulance Rescue on Monday, October 23, 2023

Duga je česta optička pojava u Zemljinoj atmosferi u obliku jednog ili više obojenih kružnih lukova, koja nastaje jednostrukim ili višestrukim lomom (refrakcija) i odbijanjem zraka svjetlosti (refleksija) u kapljicama kiše.

Pojava se obično vidi na zastoru kišnih kapi kada promatrač stoji okrenut leđima Suncu i gleda u smjeru toga zastora. Spektralne boje duge poredane su od crvene na vanjskom rubu do plave na unutarnjem rubu, prenosi Klix.ba.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu