Politika

(FOTO) EKSKLUZIVNO Otkrivamo sve o novoj partiji SDS-Volja naroda i kako je prvi slogan u istoriji SDS, igrom sudbine, postao naziv "rezervne" stranke

Osim ako Ustavni sud BiH ne odluči drugačije, Srpska demokratska stranka će na lokalne izbore u oktobru formalno izaći kao nova politička organizacija SDS-Volja naroda.

Sjednica Glavnog odbora SDS
FOTO: SDS

Prijava je potpuno legalna, nova stranka je registrovana u sudu, ima predsjednika, svoj bankovni račun, potpise podrške i sve ostale osnovne pretpostake da bi mogla da učestvuje na izborima.

Dakle, sve je zaklonski, zbog toga je CIK BiH i ovjerila prijavu SDS-Volja naroda za učešće na izborima. Kao što ovjerava i destinama ostalih političkih subjekata u BiH.

Međutim, ostalo je mnogo pitanja bez odgovora o odnosima „starog“ i „novog SDS“ o kojima se sve glasnije priča.

Kako ekskuzivno saznajemo od izvora u ovoj partiji, za predsjednika SDS-Volja naroda u sudu nije registrovan predsjednik SDS Milan Miličević, nego generalni sekretar te stranke Zoran Latinović.

Dakle, formalno, Latinović je sada lider stranke SDS-Volja naroda.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

-Registracija je urađena u Osnovnom sudu u Bijeljini, jer je bila ispravna procjena da će taj potez da izazove manje pažnje javnosti nego da je to, recimo, urađeno u Banjaluci – tvrdi sagovornik Srpskainfo.

Podsjećamo, SDS je pokušala da lični bankovni račun Latinovića prijavi kao svoj račun za izbore, ali im CIK BiH nije odobrila takav manevar. Volja naroda potom se nametnula kao rezervna opcija.

Nikog osim predsjednika

Nova stranka, osim predsjednika, nema nikakve druge organe odlučivanja. Neformalno, njeni organi su aktuelni organi SDS – Predsjedništvo, Glavni odbor…

-Organi SDS rade normalno, a novi politički subjekat se koristi samo za izlazak na izbore, jer SDS ne može pod svojim imenom zbog toga što je partiji ugašen račun zbog američkih sankcija. Međutim, cjelokupna situacija izuzetno negativno utiče na članstvo i funkcionere stranke, tako da je na posljednjoj sjednici GO bilo prisutnih nešto preko kvoruma. Na terenu stranka mnogima postaje teret – tvrdi naš izvor.

Pročitajte još

Šta kaže Statut

Kada je riječ o predsjedniku SDS-Volja naroda, to bi moglo da bude sporno samo iz ugla SDS. Naime, njihov Statut zabranjuje da član SDS bude istovremeno i član druge političke partije.

Prema članu 13. Statuta SDS iz decembra 2022. godine, jedan od razloga zbog kojih članu SDS prestaje članstvo u SDS jeste i učlanjenje u drugu političku stranku.

Pokušali smo da dobijemo komentar Latinovića, ali nije bio dostupan.

Igrom sudbine, naziv nove političke partije bio je prvi slogan SDS u istoriji stranke.

Na plakatu iz 1991. vide se tri prsta koja simbolizuju Srpsku demokatsku stranku, dok ispod njih piše – Volja naroda.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu