Banjaluka

(FOTO) "Fascinantna bahatost" Gradonačelnik i SNSD se svađaju oko kredita, građani ispaštaju

Prvo su odbornici SNSD, prodvođeni predsjednikom Skupštine Grada, optužili gradonačelnika da hoće da kreditom "popegla kriminla" i priprijetili mu da od zaduženja nema ništa, a onda je gradonačelnik Draško Stanivuković odgovorio da oni guraju grad u sunovrat.

Skupština grada Banjaluka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

I to nije sve. Pale su još mnoge teške riječi i slikovita poređenja.

I dok se politički čelnici prepucavaju, Banjaluka stoji, roditelji čekaju subvencije za vrtiće, zaposleni u Domu zdravlja i Gradskoj upravi plate, a socijalno ugroženi Banjalučani svoja preskromna primanja.

FOTO: MILKICA MILOJEVIC/RINGIER
FOTO: MILKICA MILOJEVIC/RINGIER
draško stanivuković gradonačelnik banjaluke
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Komentarišući ovu situaciju, koja se ne dešava prvi put, politička analitičarka Tanja Topić ju je opisala kao “fascinantnu bahatost”.

– Fascinantna je bahatost političkih aktera u Banjaluci. Nastavak je to sage između gradonačelnika i skupštinske većine, koju od samog početka mnadata obilježavaju inaćenje i blokada i to preko leđa gradjana ovog grada – kaže Tanja Topić.

Tanja Topić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pri tome je najzanimljivije, smatra analitičarka, kako obje strane argumentuju sopstvene pozicije: jednostrano, selektivno, kako njima paše u nekoj situaciji.

– Tako je i u slučaju kreditnog zaduženja. Kad se ona druga, protivnička strana zadužuje, onda je to “guranje građana u dužničko ropstvo”, kad to radi “naša” strana, onda je to za dobrobit građana pa se kredit ubraja uvelike uspjehe onih koji su na vlasti – kaže Topićeva.

– U suštini prepoznajemo istu matricu, isti mentalni sklop, razlika je samo sa koje strane ko nastupa – zaključuje Tanja Topić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu