Digitalna Srpska

(FOTO) INOVATIVNO PRAĆENJE STANJA PACIJENATA Ova aplikacija pomaže u liječenju jedne od najopasnijih bolesti

Istraživači Univerzitetskog koledža Londona (UCL) i Slobodne kraljevske bolnice u Londonu započeli su testiranje aplikacije za pametne telefone razvijene da omogući praćenje pacijenata s oboljelom jetrom nakon otpuštanja iz bolnice. 

(FOTO) INOVATIVNO PRAĆENJE STANJA PACIJENATA Ova aplikacija pomaže u liječenju jedne od najopasnijih bolesti
FOTO: KRENI ZDRAVO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ciroza jetre

Ovaj sistem, nazvan “CirrhoCare”, namijenjen je poboljšanju praćenja stanja ciroze jetre kod osoba koje su bile u bolnici i imaju rizik od 37 odsto da će ponovo završiti u bolničkom krevetu u roku od mjesec.

Pilot-studija iz 2020. godine, u kojoj je učestvovalo 20 pacijenata i 20 kontrolora, pokazala je da aplikacija smanjuje ponovni prijem u bolnicu poslije 10 sedmica za 38 odsto, ali i poboljšava korištenje resursa u samoj bolnici.

Novo testiranje pratiće više od 200 pacijenata.

– Trenutno je ograničeno praćenje pacijenata s cirozom jetre koji se otpuste iz bolnice. Svodi se na zakazane preglede svakih nekoliko sedmica. Otkrije se da je ljudima neophodan prijem tek kada je prekasno – rekao je profesor Radž Mukerdži s Medicinske škole UCL.

– Ovaj inovativan pristup u kome koristimo “CirrhoCare” utvrđuje znake ranog propadanja jetre tako da pacijenti mogu odmah da dobiju neophodnu pomoć. Cilj je sprečavanje česte hospitalizacije, ali i poboljšano otkrivanje kome je hitno potrebna pomoć. Broj smrtnih slučajeva zbog bolesti jetre učetverostručen je od 1970. godine, te se i dalje povećava – objasnio je on.

Pročitajte još

Pacijenti koji učestvuju u testiranju dobiće pametni telefon sa SIM karticom i aplikacijom “CirrhoCare”, kao i pametni sat koji će omogućiti praćenje pulsa, pritiska i temperature i pametnu vagu koja će mjeriti težinu, ali i tečnosti u tijelu.

Ovi uređaji, kojima će pristup imati i ljekari, bilježiće i spavanje pacijenata, kao i njihovu fizičku aktivnost, a pacijenti će morati povremeno i da odgovaraju na pitanja u aplikaciji o tome kako se osjećaju i koliko su tečnosti unijeli. Podaci se analiziraju algoritmima koji utvrđuju da li ima komplikacija.

Slično istraživanje

Tim koji predvodi Mukerdži prije oko mjesec predstavio je i ideju da kamere pametnih telefona mogu da koriste fotografije čela, bionjače i donjih kapaka kako bi se procijenio nivo bilirubina u krvi i tako pratilo stanje pacijenata s cirozom jetre, prenosi Telegraf.

– Jedan od razloga što je bolest jetre tako izazovna je što pacijentima stanje može da se pogorša veoma brzo. Nesretna je činjenica da, kada pacijenti stignu na kliniku sa stepenom žutice, većim nego što se mislilo, velika je šansa da je bolest veoma napredovala. Pristup koji smo procijenili u ovoj studiji dozvolio nam je da pratimo pacijente u njihovim domovima i to mnogo češće nego što je trenutno moguće. Nadamo se da će to pomoći u detektovanju pogoršanja kliničkih simptoma prije nego što stanje postane kritično – rekao je tad profesor Radž Mukerdži.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije