Svijet

(FOTO) ISTORIJSKO SUĐENJE TRAMPU Desetine potencijalnih porotnika nije izabrano zbog pristrasnosti

Više desetina potencijalnih kandidata za članove porote u procesu protiv Donalda Trampa zbog tajnih isplata novca porno zvijezdi Stormi Danijels, nije izabrano jer su rekli da ne mogu nepristrasno da odluče da li je bivši predsjednik SAD kriv ili nevin po krivičnoj optužbi.

(FOTO) ISTORIJSKO SUĐENJE TRAMPU Desetine potencijalnih porotnika nije izabrano zbog pristrasnosti
FOTO: JABIN BOTSFORD/POOL/EPA

Na početku istorijskog suđenja, prvog u kome učestvuje bivši predsjednik SAD, sudija Huan Merčan rekao je grupi od skoro 100 potencijalnih porotnika da moraju da ostave po strani sve pristrasnosti ili lične stavove o optuženom ili slučaju, uključujući „političku orijentaciju“, prenosi Glas Amerike.

Njih najmanje 50 juče nije izabrano nakon što su rekli da ne mogu da budu nepristrasni u suđenju Trampu, republikanskom kandidatu za predsjednika na izborima ove godine.

Ostali nisu izabrani jer su naveli druge razloge, a izbor porote nastavlja se danas.

To je i ujedno prvi od četiri procesa protiv Trampa.

“Politički lov na vještice”

Nakon prvog dana suđenja, bivši američki predsjednik je ponovio da je suđenje “politički lov na vještice”.

– Ako čitate sve pravne stručnjake, sve pravne naučnike, ne vidim ni jednog da je rekao, ovo je slučaj koji treba pokrenuti ili procesuirati. Nisam u Džordžiji, na Floridi ili Sjevernoj Karolini, da budem u kampanji kao što bi trebalo. Ovo je savršeno za radikalnu ljevicu demokrata. To je upravo ono što oni žele. Ovde se radi o miješanju u izbore. O tome je riječ – rekao je Tramp, prenosi Glas Amerike.

Prethodno su njujorški tužioci rekli da traže od sudije da kazni bivšeg predsjednika SAD za nepoštovanje suda, nakon što su iznijeli tvrdnju da Tramp vodi „kampanju pritiska“ protiv svog bivšeg posrednika i vjerovatnog svjedoka Majkla Koena.

Tužilac Džošua Stejnglas zatražio je od sudije Huana Merčana da kazni Trampa sa 3.000 dolara zbog objava na društvenim mrežama o ključnim svjedocima u slučaju isplate novca Danijels.

FOTO: MICHAEL NAGLE/POOL/EPA
FOTO: MICHAEL NAGLE/POOL/EPA
FOTO: JEENAH MOON/POOL/EPA
FOTO: JEENAH MOON/POOL/EPA
Donald Tramp
FOTO: ANGELA WEISS / POOL/EPA

Prethodno su Trampovi pravni zastupnici pokušali da sklone sudiju Huana Merčana iz procesa, tvrdeći da rad njegove ćerke za političku konsultantsku firmu sa demokratskim klijentima predstavlja sukob interesa.

Ispred sudnice, do koje je prilaz ograđen metalnim ogradama, prisutan je bio veliki broj novinara, kao i demonstranti sa transparentima “Niko nije iznad zakona”, navodi Glas Amerike.

Pročitajte još

Od bivšeg predsjednika SAD se očekuje da se pojavljuje pred njujorškim sudom u ovom procesu, dok uporedo vodi kampanju za predsjedničke izbore u novembru.

Izbor porote na Menhetnu, gdje većina stanovnika glasa za Demokratsku stranku, mogao bi da traje nekoliko dana, poslije čega će uslijediti uvodne riječi tužilaca i odbrane, kao i iskazi svjedoka.

Stormi Danijels i bivši Trampov advokat Majkl Koen, koji je svjedočio da je lično obavio uplate Danijels, su među svjedocima za koje se očekuje da će svjedočiti, a Tramp je izjavio da planira da svjedoči u svoju odbranu.

On se tereti da je falsifikovao poslovna dokumenta kada je glumici u filmovima za odrasle Stormi Danijels, preko svog advokata, platio 130.000 dolara kako ne bi javno govorila o njihovoj navodnoj aferi.

Tramp je taj novac u poslovnim knjigama prikazao kao troškove za advokata.

Optužnica koju je podigao tužilac Alvin Brag, u 34 tačke tereti Trampa za falsifikovanje poslovnih dokumenata i prva je optužnica za krivično djelo protiv jednog američkog predsjednika.

Donald Tramp u sudu
FOTO: ANGELA WEISS / POOL/EPA

Tužilaštvo navodi da je Tramp falsifikovanjem ovih dokumenata zapravo želio da prikrije uticaj na izbornu kampanju 2016, odnosno umanji štetu koja bi nastala otkrivanjem navodnih afera.

Tramp je sve optužbe negirao i ocijenio ih kao politički motivisane.

Optužnica je podignuta u martu 2023. godine, a početak suđenja bio je zakazan za 25. mart ove godine, ali je više puta odlagan jer je Trampov tim tražio još vremena za prikupljanje dodatne dokumentacije.

Zabrana da javno govori

Tramp je, inače, dobio sudsku zabranu da javno govori o učesnicima u ovom postupku i njihovim porodicama, pošto je javno vrijeđao kćerku sudije.

Za falsifikovanje poslovnih dokumenata predviđena je kazna od četiri godine zatvora.

Tramp bi mogao da dobije i manju kaznu jer do sada nije osuđivan, ali američki mediji ističu da mu ne ide u prilog to što se javno suprotstavljao sudiji i vrijeđao njegovu kćerku.

Pročitajte još

Da bi bivši predsjednik bio proglašen krivim, tužilaštvo mora da dokaže da je ne samo falsifikovao poslovna dokumenta, što bi bio prekršaj, već da je time želio da prikrije drugo kršenje zakona, što je krivično djelo, navodi AP.

Čak i ako Tramp bude proglašen krivim, pa čak i ako ode u zatvor, to ga formalno ne onemogućava da učestvuje u trci za predsjednika.

Protiv njega se vode još dva federalna krivična postupka – zbog nezakonitog rukovanja povjerljivim dokumentima i pokušaja da preokrene rezultate izbora 2020. u svoju korist, kao i krivični postupak u Džordžiji zbog pokušaja da utiče na rezultate u toj državi.

Do sada nije počelo suđenje ni u jednom od ovih slučajeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu