Politika

(FOTO) KAKO DOĆI DO MIRA Vučić se u Tirani sastao sa Zelenskim, a otkrio i o čemu su sve razgovarali

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim tokom boravka u Tirani.

VUČIĆ I ZELENSKI ATINA
FOTO: ANADOLY

Govorili smo o svim važnim temama. Sad se i jedna i druga zemlja nalaze na evropskom putu. Govorili smo o teritorijalnom integritetu dvije zemlje, i drugim važnim temama, inicijativama za mir, i kako do mira da se dođe rekao je Vučić nakon sastanka.

On je dodao da mu se sve više čini da je glas Srbije sa poštovanjem slušan u Tirani, pa čak i od predsjednika Zelenskog koji je pokazao poštovanje prema Srbiji.

– Kada izražavaju stavove neke protiv Ukrajine, moram da kažem da to ne razumijem. Razumijem ja naš odnos i prema Rusiji, sve ja razumijem odlično. Ali ne razumijem negativan odnos prema Ukrajini jer Ukrajina ništa negativno protiv Srbije nije uradila. Nije priznala ni nezavisno Kosovo, naša slovenska braća, kao što su nam slovenska braća i Rusi – poručio je Vučić.

Kaže da je Priština tražila ponovo da se glasa o sankcijama Rusiji u deklaraciji i pored prihvaćenog stava Srbije.

Vučić ističe da nekoliko dana, posebno juče cijelu noć do 8 jutros su trajali pregovori oko teksta deklaracije, na kraju su ostale 3 sporne stvari.

– Ušli su sa tekstom jer su željeli da i Srbija bude tu da niko ne iskače jer sam ja rekao, postoje stvari gdje možemo da pravimo kompromis, ali i one gdje ne možemo ni za živu glavu, ne možemo da prihvatimo to oko sankcija, jer ne mogu da rušim politiku Srbije, a politiku ili imate ili nemate. U redu je da budete fleksibilni oko sitnica, ali da srušite politiku države, to ne mogu da radim – dodao je.

Osvrćući se na situaciju na Kosovu, Vučić je rekao da Aljbin Kurti želi da iseli Srbe sa Kosova i Metohije, ali da će Srbija svom narodu novac obezbijediti.

Suze mi kreću svaki put kad vidim naš narod da čeka ispred bankomata – rekao je on.

Objasnio je da Kurti želi da ode u legendu tako što će da uništi jedan narod, ali da takva politika dugoročno neće moći da opstane, piše Blic.

Pročitajte još

Podsjetimo, Vučić je stigao danas na samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa gdje su ga sačekali premijer Albanije Edi Rama i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

U prestonici Albanije su povodom samita okačene zastave Ukrajine na centralnim ulicama, a na samom platou Kongresne Palate postavljen je natpis ”Samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa”.

Zbog dolaska Zelenskog brojne ulice su zatvorene za saobraćaj, a na centralnim ulicama je prisutan veliki broj bezbjednosnih snaga.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije