Sudbine

(FOTO) KATASTROFALAN PROPUST LJEKARA Dječak imao temperaturu preko 40 stepeni, doktori ga poslali kući, dva dana kasnije je bio mrtav

Bolnički ljekar je usred noći otpustio bolesnog dječaka, da bi on umro dva dana kasnije, što je dovelo do istrage u Velikoj Britaniji.

(FOTO) KATASTROFALAN PROPUST LJEKARA Dječak imao temperaturu preko 40 stepeni, doktori ga poslali kući, dva dana kasnije je bio mrtav
FOTO: V.K./RINGIER

Oli Stopfort, star 15 mjeseci, poslat je kući nakon što je opservacija njegovog stanja pokazala da pati od samo virusne infekcije.

Odluka je donijeta uprkos tome što je Oli imao visoku temperaturu od 40,7 stepeni Celzijusa, imao ekstremno visok broj otkucaja srca od 202 i disanje od 60, a osip za koji se medicinska sestra plaši da je šarlah jer je imao teksturu kao šmirgla, čuo je sud.

Mališan je kolima hitne pomoći dovezen u bolnicu u petak uveče 20. marta 2020. godine, u pratnji oca Karla Stopforta koji tvrdi da ljekari nisu izvršili detaljnu provjeru.

Oli je poslat nazad kući u 3 sata ujutro 21. marta, ali njegovo stanje se nije poboljšalo tokom vikenda prije nego što ga je izbezumljena majka Lora Stopfort našla mrtvog u sobi 23. marta u 12.15, kada je ušla da vidi kako mu je.

Dr Kieran Makarti, koji je bio odgovoran za otpuštanje Olija, rekao je da tada nisu znali da li dijete ima kovid i da ga je bilo strah da ga ostavi duže u bolnici kako se ne bi zarazio.

– U neko drugo vrijeme vjerovatno bih ga zadržao duže i ne bih ga poslao kući u 3 sata ujutro, ali tada sam mislio da je to prava stvar – rekao je ljekar.

U toku istrage održane pred porotom u Voringtonu, u Češiru, saznalo se da je mališan imao dva zvanična pregleda u 17.45 i ponovo u 23.30 pre nego što je otpušten, a medicinske sestre su ga nadgledale.

– Nisam shvatio da mu je potreban detaljniji pregled. Definitivno, nakon razmišljanja, trebalo je da sprovedem temeljniju procjenu i trebalo je da ga pregledam – rekao je doktor.

On se požalio i da je bilo kadrovskih problema sa medicinskim sestrama.

– U ovom slučaju smo odstupili od naše uobičajene prakse zbog kovida – rekao je.

Pedijatrijska medicinska sestra Danijela Burgogin opisala je Olijev osip kao “crven” u vreme njegovog otpuštanja i prisjetila se da je pitala dr Makartija da li je siguran da želi da ga pošalje kući i da li hoće ponovo da ga pregleda zbog osipa.

Pročitajte još

Rekla je da “nije očekivala da će osip potpuno nestati – ali bio je veoma crven.” Medicinska sestra je rekla da ju je dr Makarti uvjerio da virusni osip može da bude toliko crven.

Ona je priznala i da djetetu nisu davali dovoljno tečnosti.

Medicinska sestra je izrazila saučešće Olijevim roditeljima.

Dr Meri Montgomeri rekla je na svjedočenju da su analize krvi i davanje antibiotika mogli da pomognu djetetu. Rekla je da bi dodatna njega, liječenje i pregledi doveli do drugačijeg ishoda.

– Voljela bih da su ljudi rekli “izgleda da mu je sve bolje, ali mi ćemo ga držati na oku” – rekla je ona.

Patolog je utvrdio da je Oli umro od infekcije streptokokom A – bakterijom koja može da izazove sepsu – i rekao je da bi antibiotici spasli Olijev život.

Istraga smrti malog Olija se nastavlja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu