Banjaluka

(FOTO) Ko će biti počasni građanin Banjaluke? Neki kandidati za Ključ i Grb grada poznati, neka imena se još kriju

Najuspješnija sportistkinja BiH, Lana Pudar, kandidatkinja je za Zlatni grb grada Banjaluka, a za najviše gradsko priznanje, Ključ grada i Povelju počasnog građanina Banjaluke kandidovana su dvojica potpredsjednika Vlade Srbije: Ivica Dačić i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

(FOTO) Ko će biti počasni građanin Banjaluke? Neki kandidati za Ključ i Grb grada poznati, neka imena se još kriju
FOTO: MILOŠ MIŠKOV/ANADOLIJA/HARUN MUMINOVIĆ/FENA/SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovo su imena kandidata za najviša gradska priznanja, koja su za sada poznata javnosti. Kako saznajemo, pristiglo je i nekoliko prijedloga za Plaketu grada, Nagradu mladima i Plaketu za humanost “Sestre Gajić”.

Prijave još traju i sve što na adresu Gradske uprave stigne do subote u ponoć biće uzeto u obzir. Prijave koje ispunjavaju formalne uslove razmatraće prvo komisija na čelu sa Dragoslavom Topićem iz SNSD, a konačnu odluku donosi Skupština Grada.

FOTO: GRAD BANJALUKA
FOTO: GRAD BANJALUKA

Osim tri zvučna imena s početka priče, za koje su se sami predlagači potrudili da ih obznane, identitet drugih pretendenata na priznanja koja se dodjeljuju povodom Dana grada, 22. aprila, još nisu poznata.

Interesantno je da nijedan od predloženih kanidata za najviše gradsko priznanje nije iz Banjaluke, niti je ikad živio u Banjaluci.

Moglo bi se reći da je među njima “najbanjalučkija” Lana Pudar, šampionka iz Mostara, koja već godinama trenira u Banjaluci, jer u svom gradu nema bazen.

I ranijih godina Banjalučani su bili rijetke ptice među dobitnicima najviših priznanja grada.

Tako je 2008. godine Ključ grada i Povelju počasnog građanina Banjaluke dobio Milorad Dodik, potom su se tim priznanjem okitili Arie Livne, Željka Cvijanović, pa ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko, svjetski teniski as Novak Đoković, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić…

Među rijetkim Banjalučanima, koji su postali “ključari” je direktor “Beme” i odbornik SNSD Marinko Umičević.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

A šta kažu propisi? Koji su kriterijumi za dodjelu priznanja Grada Banjaluka?

Pravila nisu naročito stroga. Kandidovati se mogu i fizička i pravna lica, što će reći i ljudi pojedinci i preduzeća, organizacije ili ustanove, a ključni kriterijum za dodjelu priznanja je “izuzetan doprinos u razvoju grada”.

Ko je čiji favorit?

Lanu Pudar za Zlatni grb grada, a Miloša Vučevića za Ključ grada i Povelju počasnog građanina Banjaluke, kandidovao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. – Lana Pudar,mlada heroina, zlatna djevojčica koja je osvojila svijet i oborila sve rekorde, naš je prijedlog za ovogodišnju dobitnicu Zlatnog grba grada Banjaluka -riječi su kojima je Stanivuković javno obrazložio svoj prijedlog. Što se tiče Vučevića, zvaničnog lidera Vučićeve Srpske napredne stranke, Stanivuković smatra da je on zaslužio da bude počasni građanin Banjaluke jer je “veliki prijatelj Republike Srpske, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane Srbije”. Ivicu Dačića, potpredsjednika Vlade Srbije i predsednika Socijalističke partije Srbije za najviše priznanje u Banjaluci su predložili predstavnici Socijalističke partije u Banjaluci. -Ivica Dačić je obavljao sve najvažnije državne funkcije u Srbiji i već je nagrađen od strane predsjednika Republike Srpske. On je svoj rad posvetio unapređenju odnosa između Srbije i Srpske – rekao je lider mladih socijalista u Banjaluci, Davor Strika.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu